18+

A megtekinteni kívánt tartalom csak felnőtteknek ajánlott.

Elmúltál már 18 éves?

Clouds
21 Budapest
Dollár
354,55 Ft
Euró
386,25 Ft
Font
432,93 Ft
Bitcoin
23,621 $

Élve égettek el egy 29 éves rendőrt a perui kormányellenes tüntetéseken

TÉMÁK:
#18 #Peru #Tüntetés
Pedro Castillo leváltott perui államfõ támogatói nézik, amint a katonák útakadályt távolítanak el a kormányellenes tüntetésükön Arequipa déli nagyvárosban 2023. január 4-én. Castillót 2022. december 7. óta 18 hónapos elõzetes õrizetben tartják lázadás és összeesküvés vádjával. A radikális baloldali politikus eltávolítása erõszakhullámot váltott ki a dél-amerikai országban. A válság enyhítésre a parlament 2026-ról elõre hozta az általános választásokat 2024 áprilisára. MTI/EPA/EFE/Jose Sotomayor
Dél-Amerika
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Egyre erőszakosabbá kezdenek válni a Peruban zajló kormányellenes tüntetések, amelyek keretében folyamatos összecsapások vannak a demonstrálók és a karhatalom között.

A Washington Post beszámolója szerint ennek a legújabb fejezete a bolíviai határ közelében fekvő Puno régióban található Juliaca városában történet, ahol a tüntetők élve elégette egy 29 éves rendőrt.

Soron kívül Elindult a bértárgyalás az Audi Hungariánál, ezt követeli a szakszervezet

José Luis Soncco Quispe éppen járőrözött egy társával együtt hétfő este, amikor a feldühödött tömeg rájuk támadt és felgyújtotta az autójukat. A társa megerősítette, hogy a gyújtogatásban résztvevő férfiakat őrizetbe vették, előtte azonban egy körülbelül 350 fős tömeg rátámadt a bűnözőkre.

Quispe társa, Ronald Villasante Toque megúszta a halálos kimenetelt, de őt is megverték, amely miatt fejsérüléseket szenvedett és kórházba kellett szállítani. Hozzátette: fogalma sem volt arról, hogy partnerével mi történt.

Alberto Otárola, Peru miniszterelnöke megerősítette Soncco halálát és azt is, hogy tüntetők ölték meg, ráadásul kiemelt brutalitással. Otárola ezzel együtt bejelentette, hogy három napos éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be Punóban, ahol rendkívül feszültté vált a helyzet.

A perui tüntetések azt követően kezdődtek, hogy Pedro Castillo elnököt eltávolították pozíciójából, miután megpróbálta feloszlatni a perui törvényhozást. A probléma abból adódott, hogy Castillo körül számos korrupciós ügy felmerült.

Mielőtt megvonhatták volna tőle a bizalmat, megpróbálta feloszlatni a törvényhozást. Erre reagálva a képviselők eltávolították őt pozíciójából, a rendőrség pedig letartóztatta, amely hatalmas port kavart az országban.

A december óta zajló tüntetéseknek több tucat halálos áldozata van: 39-en a rendőrökkel való összecsapásban hunytak el, heten a tüntetésekkel összefüggő autóbalesetekben, illetve most már egy rendőr is elhunyt.