Clouds
21 Budapest
Dollár
359,46 Ft
Euró
390,10 Ft
Font
444,07 Ft
Bitcoin
22,771 $

Pénzügyminisztérium: a kormány tartja a 4,9 százalékos hiánycélt a költségvetésben

Fotó: MTI/Kovács Tamás
Gazdaság

Takács Petra

Szerkesztő

A pénzügyminisztérium közlése szerint Magyarországot még nem érte el a recesszió, annak elkerülése érdekében pedig a kormány tartja a költségvetés 4,9 százalékos hiánycélját.

A kormány tartja a költségvetési hiánycélt – közölte a Pénzügyiminisztérium (PM) csütörtökön, az államháztartás január-novemberi adatait ismertető közleményében.

Soron kívül Több órára is kisüthet a nap kedden, ám éjszaka hózáporra is van kilátás

“A szankciók miatt elszabadult energiaárak és a szankciós infláció egész Európát nehéz helyzetbe sodorta. Annak érdekében, hogy Magyarország elkerülje a recessziót, a kormány támogatja a munkahelyek megőrzését, miközben a családokat árstopokkal, a rezsicsökkentés fenntartásával és nyugdíjemeléssel is védi. A kormány megőrzi a költségvetés stabilitását, és tartja az alapfolyamatok szerinti 4,9 százalékos hiánycélt” – olvasható a tárca közleményében.

A PM tájékoztatása szerint november végéig az államháztartás központi alrendszere 3466,4 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 3367,2 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 290,5 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 389,7 milliárd forintos hiányt mutattak.

Nyugdíjemelések

Kitértek arra, hogy a januári 5 százalékos és a júliusi 3,9 százalékos nyugdíjemelés után novemberben tovább emelkedtek a nyugdíjak és a velük azonos módon emelendő ellátások 4,5 százalékkal. A kiegészítő emelés minden nyugdíjban, vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülő személynek járt, akire a januári és egyúttal a júliusi emelés is vonatkozott.

A kiegészítő emelés beépült az ellátás összegébe, így idén összesen 14 százalékos nyugdíjemelés valósult meg. A novemberi kiegészítő nyugdíjemelés összesen 217 milliárd forintot jelentett az érintetteknek – ismertették.

Hozzátették, hogy a GDP-növekedés mértékére való tekintettel novemberben nyugdíjprémiumot is kaptak az arra jogosultak. A mintegy 2,5 millió főnek a nyugdíjprémium és az egyszeri juttatás összesen 23,5 milliárd forintot jelentett. Mindezekkel együtt nyugellátásokra 4421,0 milliárd forintot, a gyógyító-megelőző ellátásra pedig 1979,2 milliárd forintot fordított a kormány november végéig a PM közleménye szerint.

(MTI)