Clouds
21 Budapest
Dollár
359,66 Ft
Euró
389,43 Ft
Font
433,55 Ft
Bitcoin
23,491 $

A Pénzügyminisztérium elárulta, mitől függ a nyugdíjemelés mértéke

Fotó: Unsplash/Nick Karvounis
Gazdaság
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Amióta a kormány bejelentette, hogy jövőre is megemelik a nyugdíjakat, folyamatosak a találgatások annak kapcsán, hogy milyen mértékű emelésre számíthatnak az érintettek.

Az ATV megkereste az ügyben a Pénzügyminisztériumot, válaszukban pedig azt írták, “a kormány a januári nyugdíjemelés mértékének megállapításához vizsgálja a szankciós infláció várható alakulását”.

Soron kívül Elütött egy embert a metró a Batthyány térnél

Mint ismert, Gulyás Gergely a szerdai kormányinfón újságírói kérdésre közölte, hogy a kormány még nem döntött az emelés mértékéről, de még aznap meghozzák a döntést.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, Varga Mihály pénzügyminiszter a napokban posztolt Facebook-oldalára, a rövidke bejegyzésből pedig annyi derült ki, hogy nyugdíjemelésről tárgyalt a Gazdasági Kabinet a hétfői ülésén; hozzátéve, hogy januártól újabb nyugdíjemelés várható, februárban pedig érkezik a 13. havi nyugdíj is.

Az ATV azon kérdésére, hogy döntöttek-e a szerdai kormányülésen a nyugdíjemelés mértékéről – melyet korábban 5,2 százalékra irányoztak elő korábban –, illetőleg mennyi lesz a januári nyugdíjemelés mértéke, a Pénzügyminisztérium azt válaszolta:

“A kormány a januári nyugdíjemelés mértékének megállapításához vizsgálja a szankciós infláció várható alakulását. A januári nyugdíjemelés mellett jövőre is biztosítjuk a 13. havi nyugdíjat, és a rezsicsökkentés fenntartásával is segítjük a nyugdíjasokat.”

Hozzátették, ahogy a kormány döntést hoz az ügyben, tájékoztatni fogják a közvéleményt is. Orbán Viktor korábban arról beszélt, hogy a kormány decemberben felülvizsgálja a júliusban elfogadott 2023-as költségvetést, ezzel együtt pedig a jövőre tervezett 5,2 százalékos nyugdíjemelés mértékét is. Elemzők 14-15 százalékos emelésre számítanak, ahogy a nyugdíjas szervezetek képviselői is ezt várják a kormánytól.