Clouds
21 Budapest
Dollár
357,21 Ft
Euró
388,42 Ft
Font
442,28 Ft
Bitcoin
23,023 $

Pénteken 700 tanár döntött a munkabeszüntetés mellett

TÉMÁK:
#Pedagógusok
Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Belföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

A munkabeszüntetéshez csatlakozó intézmények túlnyomó többsége budapesti, ám a vidéki iskolákban is egyre több pedagógus dönt úgy, hogy részt vesz a tiltakozásban, sőt: vannak olyan iskolák, melyek ki sem nyitnak pénteken.

A HVG a Tanárok a tanárokért csoport tájékoztatása nyomán arról számolt be, hogy az országban csütörtök estig összesen 697 pedagógus, 71 iskolából jelezte, hogy csatlakozik a határozatlan idejű munkabeszüntetéshez. Még késő este is újabb intézmények és tanárok jelezték, hogy csatlakoznak: mindez azután történt, hogy szerdán három budapesti gimnáziumból rúgtak ki 8 pedagógust.

Soron kívül Még mindig a panelt a leggyorsabb eladni az ingatlanok közül

A Karinthy Frigyes Gimnázium a leginkább érintett a kirúgásokban, hiszen hat tanárt menesztettek, ennek okán pedig az intézményvezető saját hatáskörben csütörtökre és péntekre is rendkívüli szünetet rendelt el.

Erre azért volt szükség, mert az iskola jogszabályban előírt működtetése nem lehetséges, miután a tantestület létszáma – a munkabeszüntetésben résztvevő, a hiányzó, illetve az elbocsátott tanárok létszáma miatt – nem éri el a minimális feladatellátáshoz szükséges szintet.

Több iskola sem nyit ki pénteken

A Vörösmarty Gimnázium sem nyit ki pénteken: az intézményben a tanárok 90 százaléka nem vette fel a munkát, miután ebből a gimnáziumból is kirúgtak egy tanárt szerdán. Az intézményvezető ennek okán csütörtökre és péntekre is rendkívüli szünetet rendelt el.

Csütörtökre pedig fény derült arra is, hogy a budapesti Fazekas Gimnáziumban 14 pedagógus részesült figyelmeztetésben, mondván, amennyiben folytatják az engedetlenséget, úgy őket is kirúgják.

Pénteken a fővárosi Eötvös József Gimnázium bejáratát lezárják a diákok, míg a Karinthy Gimnázium pedagógusai a kirúgott kollégákkal együtt a Külső-Pesti tankerület épülete elé vonulnak.

A Sashegyi Arany János Általános Iskolában és Gimnáziumban a szakórákon néma gyásznapot tartanak, míg Budaörsi Herman Ottó Általános Iskola tankerületének többsége úgy határozott, csatlakozik a tiltakozáshoz, ezért pénteken nem tartanak órákat, reggel 8-kor pedig kivonultak az Érdi Tankerületi Központ elé.