Clouds
21 Budapest
Dollár
353,68 Ft
Euró
385,84 Ft
Font
432,36 Ft
Bitcoin
23,675 $

Péntektől indult a kiszolgált karácsonyfák begyűjtése Budapesten

Fotó: Kidobott karácsonyfákat tesznek a hulladékgyűjtő teherautóba a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Nonprofit Zrt. munkatársai a VII. kerületi Rózsák terén 2022. január 10-én. MTI/Balogh Zoltán
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az ünnepek után évente közel 5-600 ezer tűlevelű kerül ki az otthonokból a főváros utcáira, amelyeket környezetbarát módon hasznosítanak.

Az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió munkatársai vízkereszt napjától, azaz január 6-tól szervezetten gyűjtik össze és szállítják el a kihelyezett fenyőfákat Budapesten, s arra számítanak, hogy idén is lesz bőven munka.

Soron kívül Ennyivel tervezi emelni a tanárok bérét a kormány

Az ünnepek után évente közel 5-600 ezer karácsonyfa kerül ki az otthonokból a főváros utcáira, a fakihelyezési dömping pedig általában 1-1,5 hónapig tart, ám nemcsak a begyűjtést, hanem a hasznosítást is meg kell oldaniuk – írta a Napi.hu.

A Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió közös közleményében felhívták a figyelmet, hogy a lakosság több lehetőség közül is választhat, ugyanis a több mint 250 kijelölt gyűjtőhely bármelyikén el lehet helyezni a tűlevelűeket.

Ám a háztartási hulladékos kukák mellé is ki lehet őket tenni a hulladékgyűjtés napján, bár ebben az esetben oda kell figyelni arra, hogy a fenyőfák ne akadályozzák a gyalogos-, bicikli- és gépjárműforgalmat.

A kijelölt gyűjtőpontokról úgynevezett fenyőfa járatok szállítják el a naponta összegyűlő karácsonyfákat, s az aprítás után a kommunális hulladékkal keverve a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek. Az így nyert hőenergiából környezetbarát távhőt és villamos energiát állítanak elő.

Emellett kérik, hogy a munkatársak védelme, a nagyértékű célgépek biztonságos működése és a környezetbarát hasznosítás érdekében mindenki úgy váljon meg a kiszolgált tűlevelűektől, hogy azokon már a díszek, csillagszórók, szaloncukor-kampók és talpak se legyenek rajta.