A Pentagon kínai alkatrészt fedezett fel az F-35-ösökben, leállítják a vadászgépek szállítását

Fotó: MTI/EPA/Yonhap
Észak-Amerika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Pentagon ideiglenesen leállítja az F-35-ös vadászgépek szállítását, miután tudomásukra jutott, hogy egy Kínában gyártott alkatrész is bekerült a gépbe.

A Pentagon csütörtökön jelentette be, hogy ideiglenesen leállítja a Lockheed Martin által gyártott F-35-ösök szállítását, miután arról értesült a gyártótól, hogy a lopakodó vadászgép egyik alkatrészében egy Kínában gyártott ötvözet található, mely sérti a szövetségi védelmi beszerzési szabályokat.

A Pentagon közlése szerint az Integrated Power Package (IPP) egy részében használt ötvözetet tartalmazó mágnes nem okozott biztonsági problémákat. Megerősítették, hogy a mágnes nem továbbít információt, és nem is sérti a repülőgép integritását, továbbá nem idézett elő teljesítménybeli, minőségi, vagy biztonsági problémákat – írja a CNN.

Russ Goemaere, a védelmi minisztérium szóvivője megosztotta, a jelenleg forgalomban lévő F-35-ös flotta repülési műveletei a szokásos módon fognak folytatódni a kínai alkatrész felfedezése ellenére is. Közlésük szerint ugyanis a gyártó már talált egy alternatív forrást a jövőbeli szállításokhoz.

Fontos megjegyezni, hogy a Lockheed Martin maga jelezte a problémát a Pentagonnak, és jelenleg is folyamatban van egy vizsgálat a gyártónál, hogy kiderüljön, hogyan kerülhetett Kínában gyártott alkatrész az F-35-ösökbe.

Noha a Pentagon nem kívánta közölni, hogy pontosan hány vadászgép-szállítás csúszik most emiatt, ahogyan az is rejtély, hogy hány gépben volt kínai alkatrész, annyi biztos, hogy a Lockheed Martin a tervek szerint idén 153 darab F-35-öst szállít le, eddig pedig 88 már meg is érkezett a vásárlókhoz.