Dollár
419,71 Ft
Euró
419,22 Ft
Font
481,60 Ft
Bitcoin
20,303 $

Az USA támogatást ígért Észak-Kora atomfegyver-mentesítéséhez

Fotó: Kim Dzsin Pjo, a dél-koreai nemzetgyûlés (parlament) elnöke (j) Nancy Pelosi amerikai képviselõházi elnököt fogadja Szöulban 2022. augusztus 4-én. MTI/EPA/Kyorod News pool/Kim Min Hi

Czinder Tímea

2022. augusztus 4. - 12:47

A képviselő szerdán Dél-Koreába látogatott, ahol számos fontos kérdést megvitatott dél-koreai kollégájával, úgy tűnik azonban, Yoon Suk-yeol elnökkel nem találkozik személyesen.

Nancy Pelosi, az Egyesült Államok Képviselőházának elnöke és dél-koreai kollégája csütörtökön fogadalmat tettek, hogy támogatni fogják az Észak-Korea elrettentésére és az ország atomfegyver-mentesítésére irányuló erőfeszítéseket.

Soron kívül Brit külügyminiszter: addig fogjuk támogatni Ukrajnát, amíg meg nem nyeri a háborút

Miután Pelosi találkozott a dél-koreai nemzetgyűlés elnökével, Kim Jin-pyóval, közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben mindkét fél mély aggodalmát fejezte ki az északi nukleáris és rakétafenyegetéssel kapcsolatban.

„Megállapodtunk abban, hogy támogatjuk a két kormány erőfeszítéseit a gyakorlati denuklearizáció és a béke elérésében a nemzetközi együttműködés és diplomácia révén, amely az Északkal szembeni erős és kiterjesztett elrettentésen alapul”

– áll a közleményben.

Pelosi egy sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy megvitatták Kimmel a regionális biztonság, valamint a gazdasági és éghajlati kérdések terén történő fokozottabb együttműködés módjait – közölte a Channel News Asia.

Az amerikai Képviselőház elnöke szerdán érkezett Dél-Koreába egy rövid tajvani megálló után, csütörtökön pedig azt tervezi, hogy felkeresi az erősen megerősített Korea-közi határ közelében fekvő Közös Biztonsági Területet, ahol az ENSZ-parancsnokság és Észak-Korea együtt járőrözik.

Yoon Suk-yeol dél-koreai elnök szabadsága miatt nem találkozik Pelosival, legkésőbb csütörtökön azonban telefonon beszélni fog vele. A helyi sajtó azt feltételezi, Yoon kerüli a személyes találkozást, hogy elkerülje a konfrontálódást Kínával, miután a képviselő tajvani látogatása felháborodást váltott ki a szigetet magáénak valló Pekingben.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.