Peking 2022: egyre többen tudják, kik azok a magyarok

Fotó: A győztes Liu Shaoang (k), mellette mellette a második helyezett orosz Konsztantyin Ivlijev (b) és a bronzérmes kanadai Steven Dubois a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 500 méteres versenyének virágceremóniáján a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 13-án. MTI/Kovács Tamás
Sport

Takács Petra

Szerkesztő

Liu Shaoang gondoskodott arról, hogy Kínában még többen ismerjék meg a nevét, és közben magyarok milliói legyenek büszkék rá.

Bánhidi Ákos, a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott edző-menedzsere szerint nagyon megérdemelte a csapat, hogy Liu Shaoang személyében legyen olimpiai aranyérmese Pekingben.

Soron kívül Világszenzáció: Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

 A férfi 500 méteres szám döntője után az MTI-nek elmondta, szerencsésnek érzi magát, hogy megélhette ezt a napot. „Liu Shaoang volt a legesélyesebb, hogy behúzza ezt az aranyérmet. Nagyon megérdemeltük ezt. Nagyon sokan részesei ennek a történelmi sikernek, nemcsak azok, akik itt vannak Pekingben, hanem azok is, akik most otthon vannak és szurkoltak nekünk. Másodszorra élhettem át ezt az érzést, hogy ez a kis ország a nagy korcsolyázó hatalmakkal szemben is eredményes tud lenni, és fel tud állni a világ tetejére. Nagyszerű érzés, de előtte azért voltak bennünk feszültségek” – mondta Bánhidi.

A szakember kiemelte, hogy jót tett a döntőnek, hogy a kínaiak elsőszámú versenyzője, a címvédő és világcsúcstartó Vu Ta-csing nem jutott be, így nem kellett extra bonyodalomtól tartani, nem volt stressz a futam előtt és alatt.

Politikamentes téli olimpia: ukrajnai békét sem lehet kérni

„Fantasztikus lesz hétfőn, az éremátadón meghallgatni a magyar himnuszt! Ez egész életre felejthetetlen lesz” – fogalmazott Bánhidi. Hangsúlyozta, hogy most mindhárom férfi versenyzőt, nemcsak Liu Shaoangot, hanem a negyeddöntőben kiesett Liu Shaolin Sándort és Krueger John-Henryt is erősebbnek érezte, mint két napja, azonban az akkori időeredményeik alapján kedvezőtlen pozícióból rajtolhattak, ezért nem jutottak tovább.

Liu Shaolin elmondta, mindent megpróbált, hogy a negyedik helyről a biztos továbbjutást érő másodikra lépjen előre, vagy olyan iramot menjen, amivel harmadik helyen is továbbmehet.

„Belementem egy előzési szituációba, ez nem sikerült, így aztán nemcsak a második, hanem a harmadik helyről is lemaradtam, ezáltal már mindegy volt az időeredményem. Viszont végtelenül örülök testvérem sikerének!” – mondta boldogan Liu Shaolin. Krueger szerint a futama túl erős volt, kiesett a ritmusból, és ezen a rövid távon, ekkora iram mellett már nem volt esélye javítani.

(MTI)