Dollár
430,80 Ft
Euró
417,58 Ft
Font
468,05 Ft
Bitcoin
19,489 $

A Pegasus célpontjai között: tíz miniszterelnök, három elnök és egy király

Emmanuel Macron francia elnök sajtóértekezletet tart az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfõi kétnapos csúcstalálkozójának végén Brüsszelben 2021. június 25-én. MTI/EPA pool/Stephanie Lecocq
not image

Borbély Fanni

2021. július 21. - 13:45

A kémek évszázadok óta célba veszik azokat, akik nemzetek sorsát alakítják: elnököket, miniszterelnököket, királyokat, a 21. században pedig a legtöbbjüknél okostelefon is van.

Ez a logika áll a nemzetközi nyomozás legizgalmasabb felfedezéseinek hátterében, amely az elmúlt hónapokban egy több mint 50 ezer telefonszámot tartalmazó listát vizsgált meg, amelyen – több tucatnyi iPhone törvényszéki elemzése szerint – legalább néhány olyan személy szerepel, akik a Pegasus kémprogram célpontjai közé tartoztak, és amelyekre világszerte kormányoknak adtak engedélyt.

Soron kívül Kreml: Oroszország pénteken hivatalosan is annektálja a megszállt ukrán területeket

A lista százával tartalmazta politikusok és kormánytisztviselők számait. De mi a helyzet az állam- és kormányfőkkel, akik vitathatatlanul a legnagyobb célpontok?

Tizennégy. Pontosabban: három elnök, 10 miniszterelnök és egy király.

Íme, kik vannak a listán: három hivatalban lévő elnök, a francia Emmanuel Macron, az iraki Barham Salih és a dél-afrikai Cyril Ramaphosa. Három jelenlegi miniszterelnök, a pakisztáni Imran Khan, az egyiptomi Mostafa Madbouly és a marokkói Saad-Eddine El Othmani.

Hét korábbi miniszterelnök, akik a listán szereplő dátumok szerint még hivataluk alatt kerültek oda: Ahmed Obeid bin Daghr Jemenből, Saad Hariri Libanonból, Ruhakana Rugunda Ugandából, Édouard Philippe Franciaországból, Bakitzhan Sagintayev Kazahsztánból, Noureddine Bedoui Algériából és Charles Michel Belgiumból.

És egy király: A marokkói VI. Mohamed.