Tovább szervezik a pedagógussztárjkot, a szakszervezetek bírósághoz fordulnak

Fotó: Twenty20
not image

Takács Petra

2022. január 26. - 14:26

Tovább szervezik a pedagógussztrájkot, miután a PSZ és a PDSZ nem jutott megállapodásra a kormánnyal, így a szakszervezetek bírósághoz fordultak.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint a minisztérium keddi nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy “a hétfőre meghirdetett sztrájk nem törvényes, a gyermekeket nyugodtan lehet vinni az iskolába”, ezt pedig tarthatatlannak és súlyosan törvénysértőnek nevezték.

Azt is kiemelték, hogy a tárca nyilatkozatában további olyan kijelentéseket tettek, amelyek alkalmasak arra, hogy a sztrájkolni akarókat és a sztrájk szervezésében résztvevőket félrevezessék, megfélemlítsék, és ezzel is megakadályozzák a sztrájk lebonyolítását, így bírósághoz fordulnak – jelentette a Portfolio.

A szakszervezetek közös közleményükben úgy nyilatkoztak, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) nem mondhatja ki, hogy a sztrájk nem törvényes, mivel erre csak a bíróság jogosult, illetve azt is hangsúlyozták, hogy a január 31-i sztrájkot tovább szervezik.

Az eljárás jelenleg is zajlik, viszont a bíróság kedden 36 órás határidővel reagálásra szólította fel a kormányt a szakszervezetek beadványára vonatkozóan.