Dollár
419,71 Ft
Euró
419,22 Ft
Font
481,60 Ft
Bitcoin
20,303 $

A pedagógusok 45 százalékos béremelést kértek, a kormány évente adna 14 százalékot

Fotó: MTI/Bruzák Noémi
not image

Borbély Fanni

2022. augusztus 12. - 13:13

Komoly feszültség alakult ki a pedagógusok körében, hiszen korábban 45 százalékos béremelést kértek, a kormány azonban közölte, évente fog adni 14 százalékos emelést.

Már nem csupán a pedagógusok, de a diákok is összefogtak a közoktatásért: a Diákok a tanárokért elnevezésű Facebook-csoport tagjai arra kérik a tanulókat, hogy szeptember 1-jén kockás ingben menjenek az iskolai tanévnyitókra. A diákcsoport ily módon kívánja támogatni a tanárokat, s ezzel jelzik, hogy egyetértenek követeléseikkel – szeptember 2-ára, péntekre pedig egy tüntetést is szerveznek a Szent István Bazilikánál.

Soron kívül Brit külügyminiszter: addig fogjuk támogatni Ukrajnát, amíg meg nem nyeri a háborút

Arra kérik diáktársaikat, hogy aki teheti, kockás ingben jelenjen meg a tanévnyitón, majd készítsenek közös kockás inges képeket, s küldjék el nekik, vagy posztolják ki a fotót a #kockasingbenazevnyiton hashtaggel.

A Napi arról számolt be, hogy a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerdán találkozott Maruzsa Zoltánnal, a közoktatásért felelős államtitkárral, ám a tárgyalás után tartott sajtótájékoztatón megosztották, hogy egy abszolút felkészületlen, ajánlat nélküli tárgyaló partnerrel találkoztak.

Az erre való tekintettel mindképpen folytatódnak ősztől a munkabeszüntetések, mire a kormány közölte a szakszervezetekkel, hogy már nagyon várják,mit válaszol az Európai Bizottság a magyar javaslatokra, melyek kapcsán augusztus végére ígértek választ.

Maruzsa közlése szerint az EFOP+ keretén belül szeretnének 400 milliárd forintnak megfelelő összeget igényelni az oktatás céljaira, s mivel igen gyenge a forint, az euró árfolyama miatt ez az összeg több is lehet. A kormány ugyanis azt a vállalást tette a 2028-ig tartó konvergenciaprogramban, hogy addigra a diplomás átlagbér 80 százalékát éri majd el a pedagógusok fizetése, magyarul egy 112 százalékos béremelésre kerülhet sor 2028-ig, ebben pedig már benne vannak a pótlékok is.

A pedagógusok szerint ez egy új fejlemény, hiszen ha a pótlékok nélküli alapilletményt emelnék meg ily módon, szinte borítékolható, hogy nem jönne össze a 2028-as cél. Noha remekül hangzik a 112 százalékos béremelés, a szakszervezetek számításai szerint ez azt jelenti, hogy évente csupán 14 százalékos béremelést kapnának.

Az is kiderült, hogy a kormány az idei emelést már le is tudta, az első 14 százalék pedig csak jövőre érkezne a tanároknak, ám a szakszervezetek álláspontja szerint a kormány végtelenül cinikus, hiszen az elszálló infláció, valamint a brutális áremelkedések mellett sem hajlandó emelni a pedagógusok bérét, pedig az infláció és az árdrágulás is igen komoly profitot hoz az államnak, elég csak a 27 százalékos áfa bevétel növekedésére, vagy épp a kormányzati kötelezettségek elinflálódására gondolnunk.

Habár a szakszervezetek képviselői és a kormány augusztus 30-án ismét leül tárgyalni, nem számítanak komolyabb változásra, ezért a szakszervezetek arra kérik a pedagógusokat, hogy kezdjék el előkészíteni a munkabeszüntetést, ugyanis ha a kormány a hónap végén sem lesz képes előállni egy értékelhető ajánlattal, a szakszervezetek is lépéseket fognak tenni a munkabeszüntetések folytatására.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.