Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
444,86 Ft
Bitcoin
23,073 $

10%-os béremelést tud megelőlegezni a kormány a pedagógusoknak

Fotó: A középszintű történelem írásbeli érettségi vizsga feladatlapjait osztják ki a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskolában 2022. május 4-én. MTI/Vasvári Tamás
Belpolitika

Takács Petra

Szerkesztő

A hivatalos belügyminisztériumi tájékoztatás szerint 10 százalékos pedagógusbéremelést tud megelőlegezni a kormány, amíg nem kapja meg Magyarország Brüsszeltől a neki járó forrásokat.

Amíg nem kapja meg Magyarország a neki járó forrásokat, addig 10 százalékos pedagógusbéremelést tud megelőlegezni a kormány a nemzeti költségvetés terhére a mostani szankciós válságban – ezt a kormány most rendeletben is rögzítette. A további tervezett béremelés tehát már Brüsszeltől és a Magyarországnak járó uniós források érkezésétől függ – olvasható a Belügyminisztériumnak az MTI-hez péntek este eljuttatott közleményében.

Soron kívül Újabb lövöldözés Kaliforniában, legalább hárman meghaltak

A tárca azt írta: a kormány többször leszögezte, ahogy Magyarország megkapja a hazánknak járó uniós forrásokat, a rendszerváltás óta legnagyobb pedagógusbéremelés következhet. Ezért is fontos, hogy hamarosan megszülethetnek a hazánkat illető uniós forrásokról szóló megállapodások – tették hozzá.

A kormány terve, hogy a pedagógusok átlagbére 2025-re elérje a diplomás átlagbérek 80 százalékát. Amennyiben megérkeznek az uniós források, a mostani bérhez képest 2023-ban a mostani 10 százalékos béremelés helyett 21 százalékos, 2024-ben 25 százalékos, 2025-ben pedig 29-30 százalékos lehet az emelés mértéke.

“A pedagógusbéremelést egyedül a baloldal veszélyezteti azzal, hogy továbbra is meg akarja akadályozni, hogy hazánk megkapja a neki járó forrásokat” – olvasható a közleményben. Hozzátették: a mostani 10 százalékos béremelés 143 146 iskolai és óvodai pedagógust érint, és az emelésre a kormány 67,6 milliárd forintot biztosít.

(MTI)