Az Illyés Gyula Gimnázium tanára szerint „az oktatási ágazat tudatos leépítése történik”

Fotó: A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által szervezett demonstráció résztvevõi az Országház elõtti Kossuth Lajos téren 2022. március 19-én. A demonstrációt megelõzõen, március 16-án határozatlan idejû pedagógussztrájk kezdõdött. MTI/Bruzák Noémi

Czinder Tímea

2022. június 11. - 18:23

A pedagógusok szerint nem igaz, hogy nincs forrás rendberakni az ágazatot, polgári engedetlenségi akciójukkal pedig lehetőséget adnak a kormánynak, hogy változtassanak.

A Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium 59 tanára írta alá azt azt a nyilatkozatot, amelyben kijelentik, hogy szeptembertől nem tanítanak, ha addig nem történik előrelépés a pedagógusok bérezésének ügyében. Tollner József, az iskola egyik tanára az ATV Start műsorában beszélt arról, hogy a kormány „tudatosan építi le” az oktatási rendszert.

A polgári engedetlenségi akció hátterében számos ok áll; az életpályamodell nem teljesült, a tanároknak ígért béremelés a költségvetésben még most sem látható, a pedagógus pedig az erkölcsi megbecsülés hiányát is kiemelte, valamint a szakmába való beleszólás hiányát, miközben az oktatásügy ismét hozzá nem értők kezébe került.

Tollner szerint kollégáival úgy látták, muszáj szóvá tenniük, hogy ami történik, elfogadhatatlan számukra, a nyilatkozattal pedig lehetőséget adnak a kormánynak, hogy a következő két és fél hónap alatt változtassanak, mert szeptembertől nem fogják felvenni a munkát.

Ő maga nagyon reméli, hogy más iskolák is követik majd a példájukat, a visszajelzések szerint rengetegen támogatják őket, és értenek egyet abban, hogy ezt így kell csinálni.

Az oktatásügy Belügyminisztérium alá besorolása nem kecsegteti sok jóval a pedagógusokat, ez lehet az oka annak is, hogy míg a tavaszi sztrájkfelhívásokra nagyjából a tanárok negyede-ötöde válaszolt, most a tanári kar 80-90 százaléka aláírta a nyilatkozatot.

„Pintér miniszter úrnak a belépője nagyon elkeserítő volt. (…) Semmit nem ígért, megfenyegetett bennünket, nem élhetünk azokkal a jogainkkal, amikkel lehetne, a sztájktörvényt gyakorlatilag olyan szinten lenullázták, hogy sztrájkjoggal élni pedagógusnak Magyarországon nem lehet”

– nyilatkozta Tollner József.

Szerinte nem igaz, hogy nincs pénz a béremelésre, példaként pedig a személyi jövedelemadó visszatérítést is kiemelte; az összeg feléből el lehetett volna kezdeni rendberakni az ágazatot, tehát nem szabad elhinni, hogy nincs forrás, egyszerűen az oktatási rendszer „tudatos leépítése” zajlik.