Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Kiderült, a párkapcsolatban élőkhöz képest mennyivel drágább szinglinek lenni

Fotó: Unsplash
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A szakértő szerint a legtöbb pénz a lakhatásra megy el, de az adórendszer sem kedvez az egyedülállóknak, s mindezt példákkal támasztotta alá.

A Bloomberg szerint Sarah Coles, a Hargreaves Lansdown vezető pénzügyi elemzője kiszámolta, a párkapcsolatban élőkhöz képest mennyivel drágább szinglinek lenni, s a vizsgálódás során egészen meglepő különbségeket fedezett fel.

Megállapításai szerint 860 fonttal (370 ezer forinttal) többe kerül az egyedülállók létfenntartása az Egyesült Királyságban, amelynek körülbelül kétharmadát a lakhatás teszi ki, hiszen az nagyjából 581 fontra (250 ezer forint) tehető, s ebben az élelmiszer nincs is benne.

Hozzátette, ez azért megterhelőbb a szingliknek, hiszen két ember számos költségen osztozhat (lakhatás, tévé és internet, előfizetések, stb.), míg az egyedülálló szülők ennél is nehezebb helyzetben vannak, s itt néhány példával szolgált az adórendszert illetően.

2011 óta csökkent az egyedül élők aránya a 16-49 évesek körében

Coles kifejtette, hogy az egyes juttatásokat a háztartás, nem pedig az egyéni jövedelem alapján ítélik meg, s az egyedülálló szülők elveszítik a gyermeknevelési támogatást, ha a fizetésük meghaladja az évi 50 ezer fontot (21 621 000 forint) – ám két szülő simán hazavihet ennyit, mégis megkapják a teljes összeget.

Hasonló történik a házassági adókedvezménnyel is, ahol a házaspárok átruházhatják egymásra a személyi juttatásuk egy részét, és ezzel évente akár 252 fontot (109 000 forintot) is megtakaríthatnak – derül ki a Napi.hu beszámolójából.

Mindemellett az együtt élő pároknak kevesebb önkormányzati adót kell fizetniük fejenként: míg az egyedülálló lakosok kedvezménye 25%-ot vesz el az adózási díjtételből, a házaspároknak elég 50%-ot fizetni.

A 2021-es brit népszámlálás szerint a 16-49 évesek körében 2011 óta 9,5%-ról 8,5%-ra csökkent az egyedül élők aránya, ami a Nemzeti Statisztikai Hivatal szerint amiatt lehet, hogy a fiatalabb korosztályok kevésbé képesek magukat eltartani.