Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

A párizsiak dönthetnek: betilthatják az elektromos rollereket

Fotó: Unsplash/Vlad B
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Április 2-án zajlik majd a szavazás annak kapcsán, hogy mi lesz az elektromos rollerek jövője Párizsban.

Az Interesting Engineering jelentése szerint Párizs lakosai április 2-án fognak dönteni arról, hogy a városban bérelhető 15 ezer elektromos rollernek mi legyen a sorsa. A városház kezdeményezte szavazást, s arra kérték a lakosságot, hogy döntsenek arról, meg akarják-e tartani a bérelhető járműveket.

Soron kívül Nashville-i lövöldözés: három 9 éves diákot ölt meg a kegyetlen támadó

Ezek a bérelhető elektromos rollerek, melyeket a hazaihoz hasonlóan egy alkalmazás segítségével bárhol és bármikor ki lehet bérelni, és vissza is lehet helyezni, komoly vitákat váltottak ki a párizsiak körében: több helybéli állítja, hogy a járművek miatt nem lehet közlekedni az utcákon és a járdákon, sőt, veszélyt jelentenek a járókelőkre.

A helyi rendőrség csak a tavalyi évben több mint 400 elektromos rolleres balesetről számolt be, melyek 459 embernek okoztak sérüléseket. Egy friss brit kutatás szerint az elektromos rollert használók jóval nagyobb valószínűséggel szenvedtek súlyos sérüléseket, mint a kerékpárosok.

A kutatás eredményei szerint az elektromos rollerrel közlekedők nagyobb valószínűséggel voltak ittasak, és kisebb eséllyel viseltek sisakot. Sajnos még arra is volt példa, hogy a bérlők a Szajnába dobálták a járműveket Párizsban.

Kissé érdekes és egyben megkérdőjelezhető akciót indított a szavazás kapcsán a Lime kölcsönző Párizsban: a cég ugyanis 10 perc ingyenes utazást kínál mindenkinek, aki bizonyítja, hogy regisztrált a városvezetés által kiírt szavazásra. David Belliard közlekedésért és közterületekért felelős zöld alpolgármester azonban rámutatott, “a szavazók megvásárlására tett javaslat őszintén szólva nem túl szép”.