Párizsi terrortámadás: “semmi személyes” nem volt a támadás mögött

Salah Abdeslamnak, a 130 halálos áldozatot követelõ 2015. november 13-i párizsi terrorista merényletsorozat pere fõvádlottjának ügyvédje, Olivia Ronen érkezik a párizsi tárgyalóteremhez 2021. szeptember 8-án, amikor megkezdõdik a per tárgyalása. A húsz vádlott közül egyedül Abdeslam terhére rónak gyilkosságot, a többieket cinkossággal vádolják. MTI/AP/Thibault Camus
not image

Borbély Fanni

2021. szeptember 16. - 09:25

A 2015-ös párizsi merényletek perének kulcsfontosságú vádlottja azt mondta a bíróságnak, hogy a városban lecsapott Iszlám Állam hálózata Franciaországot támadta, és hogy a 130 ember halála “nem személyes ügy”.

Salah Abdeslam, aki talpig feketében jelent meg a bíróságon, és nem volt hajlandó levenni fekete maszkját, a francia fővárosban lévő Palais de Justice tárgyalótermében jelen lévő 14 vádlott közül utolsóként szólalt fel. Az ISIS csoport kilenc fegyverese és öngyilkos merénylője perceken belül egymás után csapott le 2015. november 13-án Párizs több helyszínén, kezdve a nemzeti futballstadionnál és befejezve a Bataclan koncertteremben.

A második világháború óta ez volt a leghalálosabb erőszakos cselekmény Franciaországban, és a Nyugatot ért legsúlyosabb terrortámadások közé tartozik. Abdeslam az egyetlen túlélője annak a sejtnek, amelynek tagjai többnyire franciák vagy belgák voltak. Azután menekült el a városból, hogy eldobta meghibásodott öngyilkos mellényét.

Az a két ember, akit arra kért, hogy az éjszaka folyamán Brüsszelből Párizsba vezessenek, és vegyék fel őt, a bíróság előtt álló 20 férfi között van. Hatot távollétükben ítélnek el. Abdeslam azt mondta, hogy a támadás bosszú volt a Szíriában és Irakban végrehajtott francia légicsapásokért.

“Tudom, hogy a kijelentésem sokkoló lehet, de nem azért teszem, hogy mélyebbre vájjam a kést a sebben, hanem hogy őszinte legyek azokkal szemben, akik mérhetetlen gyászt szenvednek. Harcoltunk Franciaország ellen, megtámadtuk Franciaországot, a civil lakosságot vettük célba. Nem volt ebben semmi személyes”

– közölte Salah Abdeslam.

Ahogy arról az AP is beszámolt, ugyanez a hálózat 2016 márciusában a brüsszeli repülőtéren és a metróban is lecsapott, további 32 ember halálát okozva. A Párizsban szintén bíróság elé állított Mohammed Abrini 2015 novemberében a támadást megelőző éjszaka elhagyta a francia fővárost, de részt vett a brüsszeli támadásban, szerdán pedig elismerte a támadásban betöltött szerepét.

“Ebben a Franciaországban történt gonoszságban én nem vagyok sem parancsnok, sem tervező. Nem nyújtottam sem logisztikai, sem pénzügyi segítséget”

– mondta Abrini.