Parazita ikertestvérrel a gyomrában született meg egy kislány

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. július 31. - 05:49

Az orvosokat is valósággal sokkolta, amikor meglátták, hogy az újszülött csecsemő hasában valószínűleg egy másik magzat lehet.

A The Times of Israel riportjából kiderült, az Assuta Orvosi Központ szakemberei először nem tudták, mire véljék az újonnan világra jött kislánynál a szokatlanul kidomborodó pocakot, ám mikor megvizsgálták ultrahanggal, rájöttek, hogy egy embrió lakozik a csecsemő gyomrában.

Lényegében egy parazita ikertestvérrel a hasában látta meg a napvilágot a gyermek, és még az sem biztos, hogy csak egy nem kívánatos testvérrel született meg, mivel elképzelhető, hogy több embrió is lakozhat csendesen lappangva a szervezetében.

Habár az embriónál megfigyeltek elkorcsosult csontokat és szerveket, szerencsére élettelenül, szinte daganatként funkcionált a kislány testében, ezért szó szerint vett parazitizmusról nem lehet beszélni.

Szakértők elmondása szerint meglehetősen ritka, amikor az ikertestvér éppen egy magzat belsejében fejlődjön, elméletileg azonban előfordulhat ez az eset is, ekkor viszont komoly egészségi kockázattal fenyegetheti a megszületendő csecsemőt.

A tudósok többsége ezzel szemben úgy gondolja, nem embrióról, sokkal inkább egy jóindulatú daganatról van szó, ami elburjánzott sejteket tartalmaz, és bár ezek nem képesek önállóan működni, mégis élősködnek a gazdatesten.

A sebészek egyébként már eltávolították a kislány hasából a nem kívánatos szöveteket és szerveket, valamint túlesett az operációt követő vizsgálatokon is, édesanyjával együtt pedig már hazatérhetett otthonába, ahol minden bizonnyal egy egészséges élet várhat rá.