Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,604 $

Pár nap múlva újra forgalomba kerül a Bónusz Magyar Állampapír

MTVA/Bizományosi: Róka László

Takács Petra

2022. szeptember 26. - 23:33

Az új BMÁP sorozat 3 éves futamidejű, dematerializált, változó kamatozású, 1 forintos alapcímletű állampapír, amelynek induló induló kamata évi 11,32%,.

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) bővítette lakossági állampapírportfolióját, így szeptember 29-től a lakosság már megvásárolhatja az újra forgalomba hozott Bónusz Magyar Állampapírt, amelynek induló kamata évi 11,32%, valamint amegújított Prémium Magyar Állampapír sorozatokat is, amelyek induló kamata 11,75%.

Soron kívül Faragó Tamás megrendülten nyilatkozott Csapó Gábor haláláról

Az infláció és a kamatlábak emelkedése ellenére a Magyar Állampapírok továbbra is biztonságos, kamatadómentes, magas kamatozású és az infláció ellen hosszú távon védelmet nyújtó befektetési lehetőségek.

Az ÁKK újra bevezeti, a befektetői igényeket és jelen gazdasági környezetet figyelembe véve a Bónusz Magyar Állampapírt (BMÁP). Az új BMÁP sorozat 3 éves futamidejű, dematerializált, változó kamatozású, 1 forintos alapcímletű állampapír. Kamatmértéke a kamatbázisból és a kamatprémiumból adódik össze. A forgalmazókkal történt egyeztetést követően a korábbi előzetes bejelentéshez képest az ÁKK változtatott a kamatbázis meghatározása során alkalmazott vetítési alapon. A korábban közöltekkel ellentétben nem a 12 hónapos Diszkont Kincstárjegyhez, hanem a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegyhez köti a kamatbázist. Ez alapján a 3 éves BMÁP kamatbázisa megegyezik a kamatmérték meghatározásának időpontját megelőző négy eredményes, 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukción kialakult átlaghozamok, adott aukción elfogadott mennyiségekkel súlyozott számtani átlagával. Ehhez adódik a kamatprémium, melynek mértéke 1%. A kamatfizetés gyakorisága igazodik a kamatbázishoz, az időarányos kamat kifizetése háromhavonta történik, így az első kamatfizetésre még ebben az évben sor kerül, ami vonzóbbá teheti a lakosság körében a 3 éves Bónusz Magyar Állampapírt.

Megújul az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír. Az új sorozatok alapcímlete 1000 forintról 1 forintra változik. A két új sorozat kamatozása „hibrid” kamatozás lesz, az első kamatperiódusban fix, évi 11,75% kamatot fizet, majd a második kamatperiódustól válik klasszikus, változó kamatozású állampapírrá, amelynek kamatmeghatározása megegyezik a korábbi sorozatok kamatmegállapításával, azaz az előző éves átlagos fogyasztói árindex felett biztosít sorozatonként eltérő kamatprémiumot.

Az első kamatfizetés a 2027-ben lejáró sorozat esetében 2023. januárban, a 2029-ben lejáró sorozat esetében pedig 2023. február végén lesz. Így a befektetők a magas időarányos kamathoz hamar hozzá tudnak jutni. A második kamatperiódusra a kamatbázis a 2022. évi éves átlagos fogyasztói árindex lesz, a kamatprémium mértéke pedig a 2027-ben lejáró PMÁP után +0,75%, a 2029-ben lejáró PMÁP után +1,50%.

Mindkét állampapír után fizetett kamat kamatjövedelemadó-mentes. A futamidő alatt mind a BMÁP, mind a PMÁP bármikor eladható.

2023. január 1-jétől kizárólag a Bónusz Magyar Állampapírnál és a Prémium Magyar Állampapíroknál az ÁKK értékesítési korlátot vezet be. Egy forgalmazó egy típusú állampapír- sorozatból maximum 250 millió forint együttes névértékű állampapír-sorozatot értékesíthet egy

befektető számára. Az értékesítési korlát bevezetése megfelel a nemzetközi gyakorlatnak (pl. USA, Egyesült Királyság, Írország), amelynek értelmében a legtöbb lakossági állampapírt forgalmazó ország esetén maximált az egy lakossági befektető által vásárolható mennyiség. Az ÁKK stratégiai célja a nagyon sikeres lakossági állampapír-program feltételeinek közelítése a nemzetközi legjobb gyakorlathoz, valamint az ügyfélszám növelése annak érdekében, hogyminél több lakossági megtakarítónak legyen lehetősége a meghirdetésre kerülő magas kamatozású, kockázat-, kamatadómentes lakossági állampapírokból vásárolni.

Mindkét állampapírt magánszemélyek vásárolhatják meg online vagy személyesen az állampapírforgalmazó-helyeken.