Clouds
21 Budapest
Dollár
353,06 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
434,46 Ft
Bitcoin
27,590 $

Pár napon belül 700 forinttal drágulnak egyes dohányboltos termékek

TÉMÁK:
#áremelkedés
Fotó: Figyelmeztető felirat egy dohánybolt előtt a pécsi vásárcsarnok épületénél 2020. március 18-án. MTI/Sóki Tamás
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Sokan nem fognak örülni annak a változtatásnak, amely hivatalosan február 1-jétől, szerdától lép érvénybe.

A cigarettahelyettesítő alternatív termékek, amelyek dohány elégetése nélkül, hevítéssel bocsátanak ki belélegezhető anyagot, eddig nem estek a jövedéki adó hatálya alá, ám ez február 1-jétől meg fog változni.

Soron kívül Fontos üzenetet küldött a NAV az adózással kapcsolatban

Fischer Ádám, a Niveus Consulting Group együttműködő partnere úgy számolt, a forgalmazók szálanként 35 forint jövedéki adót lesznek kötelesek befizetni, ami 20 szálas dobozt feltételezve dobozonként 700 forintot tesz ki, vagyis ekkora mértékű drágulásra kell számítani szerdától.

Magyarországon körülbelül 2 millió ember dohányzik, a szakértők pedig úgy vélik, hogy a füstmentes termékek alternatívát nyújthatnak egy kétlépcsős leszoktatásban, azaz előbb a kevésbé káros termékek felé kell terelni a fogyasztót, majd elérni, hogy végleg letegye a cigarettát.

A Világgazdaság beszámolójából az is kiderült, hogy a jövedéki adó és a dohányzás kapcsolatában az Európai Unió kettős minimummértéket határoz meg: legalább 90 eurónak kell lennie ezerszálanként, és el kell érnie az eladási ár 60%-át.

Pontosítás:

„A jövedéki adó és a dohányzás kapcsolatában az Európai Unió kettős minimummértéket határoz meg: legalább 90 eurónak kell lennie ezerszálanként, és el kell érnie az eladási ár 60 százalékát.” A cigaretta esetében valóban határoz meg minimum értékeket az EU-s szabályozás, ami a jövedéki adót illeti, de a dohányzás témakörét az adóirányelv nem tárgyalja. Mint ahogy a hevített dohánytermékekre sem terjed ki a közösségi jövedéki szabályozás hatálya.

A hevített dohánytermékek eddig is a jövedéki adó törvény hatálya alá tartoztak. Ez továbbra sem változik, hiszen a dohányt nem tartalmazó hevítőrudak adóterhe emelkedik februártól. Ezeken valóban nem volt jövedéki adó eddig, tehát a hevített, de dohányt nem tartalmazó termékek adója változik februártól.