A pandzsíri afgánok szerint még nem dőlt el a harc

Iszlamista tálib fegyveresek az északkelet-afganisztáni Pandzssir tartományban 2021. szeptember 8-án. Az Afganisztánban hatalomra került tálibok szerint sikerült elfoglalniuk a pandzssir-völgyi ellenálló szervezettõl, a Nemzeti Ellenállási Fronttól a nekik ellenálló utolsó tartományt. MTI/AP/Mohammad Aszif Hán
not image

Borbély Fanni

2021. szeptember 19. - 23:11

Miközben az ellenálló erők továbbra is harcolnak a tálibokkal Afganisztán utolsó háborús frontján, a tartományból elmenekült lakosok szerint még nincs egyértelmű győztes.

Amióta a tálibok e hónap elején “teljes ellenőrzésük” alá vonták az Afganisztán északkeleti részén található Pandzsír-völgyet, a csoportot “széles körű atrocitásokkal” vádolják, ami sok afgánt arra kényszerített, hogy elmeneküljön a tartományból, amely a csoport uralmával szembeni ellenállás utolsó megmaradt enklávéja.

“Azt sem tudtuk, mi történik a szomszéd faluban” – mondta egy kormányzati alkalmazott, akinek hat nappal ezelőtt sikerült elmenekülnie a tartományból. Az Al Jazeera által megszólaltatott más forrásokhoz hasonlóan ő sem akarta felfedni kilétét, mert félt a megtorlástól.

Közel egy hónapja Pandzsír magas hegyei és kiterjedt völgyei az afganisztáni információk fekete lyukává váltak, ahol a Nemzeti Ellenállási Front (NRF) és a tálibok harcolnak az ország utolsó, a tálibok mindent elsöprő hatalomátvételének ellenálló területének ellenőrzéséért. Bár az országban és külföldön élő afgánok százezrei fűzték reményeiket a tartományhoz, maguknak a több mint 100 ezres lakosú pandzsíriaknak kevés esélyük volt arra, hogy elmondják, mi történt otthonukban és falvaikban az elmúlt hetekben.

Augusztus végén, amikor a harcok elmérgesedtek, a tálibok lekapcsolták az internet- és mobiltelefon-szolgáltatást a tartományban, és ezzel nemcsak az ország többi részétől és a világtól, hanem saját maguktól is elvágták a lakosokat. Hetekig tartó heves harcok után a tálibok szeptember 6-án azt állították, hogy ellenőrzésük alatt tartják a Pandzsír-völgyet. Az NRF azonban, amelyet Ahmad Massoud, a meggyilkolt parancsnok, Ahmad Shah Massoud fia vezet, ígéretet tett a harc folytatására.

Bár Pandzsír lakosai támogatják az ellenállást, és különös tisztelettel viseltetnek az apa és a fiú iránt, a harcok jelentős áldozatokat szedtek a Kabulból érkező áruforgalomtól nagymértékben függő tartományban. Amikor a harcok a legbrutálisabbak voltak, a lakosok az Al Jazeerának elmondták, hogy a tálibok hajós konténereket halmoztak fel a tartomány bejárati kapujánál, hogy szabályozzák, ki juthat be vagy ki.

“Minden óránként változhat”

– mondta egy kormányzati alkalmazott a tálibok és az ellenállók közötti heves harcokról.

Mivel a tartomány fizikailag – hegyek és völgyek által – és technológiailag is el van vágva a külvilágtól, Pandzsír lakossága még nem tudta felmérni egyik fél valódi erejét sem. Az NRF azt állítja, hogy “több ezer” harcos harcol mellettük az egész országból, és azt is állítja, hogy 1500 tálib tagot fogtak el. Az Al Jazeerának nyilatkozó pandzsíri lakosok szerint az ország minden részéből kivezényelt tálib harcosok száma nem egyértelmű. Az információszünet miatt a mindkét fél által hangoztatott számokat elég nehéz ellenőrizni.

Gazdasági válság

A kormányzati dolgozó elmondta, hogy a pandzsíri emberek még az alapvető javakért is küzdenek. Azt mondta, hogy még az olyan egyszerű dolgok beszerzése is, mint a cukor, konkrét kihívássá vált a nagyrészt üres üzletekben. Afganisztán jelenleg likviditási válsággal és inflációval is küzd, miután a nemzetközi szervek a tálibok hatalomátvétele óta elvágták a kormányhoz érkező pénzcsapot.

A blokád pedig csak tovább súlyosbíthatja a humanitárius válságot Panjshirben. Egy, az Al Jazeerának nyilatkozó orvos szerint a tartomány fővárosában, Bazarakban a kórházak vagy kénytelenek bezárni, vagy korlátozott ellátással működnek. Pandzsír lakosai az Al Jazeerának elmondták, hogy az elmúlt hetekben a tartomány nagy részén megszűnt az áramszolgáltatás is. Az orvos szerint az áram hiánya tovább nehezíti a betegek kezelését. Elmondta, hogy egyik családtagja kereszttűzben sérült meg, és nagyon nehezen talált ellátmányt a sebe ellátásához.

“Képzeljék el, hány sérült marad ellátatlanul, vagy ami még rosszabb, hányan halnak meg olyasmitől, ami normális esetben könnyen kezelhető lenne”

– mondta.