Dollár
431,58 Ft
Euró
423,15 Ft
Font
481,21 Ft
Bitcoin
19,228 $

A magyar pályakezdő fiatalok milliós fizetésekről álmodoznak

Fotó: Twenty20
not image

Borbély Fanni

2022. július 29. - 05:43

Egy friss felmérés eredményei szerint a magyar pályakezdő fiatalok kétharmada bruttó 350 ezer forint feletti fizetést szeretne kapni havonta, ám olyanok is akadnak, akik már első munkahelyükön milliós fizetésekről álmodoznak.

A Work Force megbízásából készült Pályakezdő Indexből derült ki, hogy a 18-25 év közötti fiatalok alig több mint 30 százaléka érné be havi 350 ezer forintos bruttó, vagy az alatti fizetéssel, a megkérdezettek 60 százaléka ennél jóval magasabb bérigényről nyilatkozott, míg 10 százalékuk nem tudja megmondani, hogy mennyit szeretne keresni pályakezdőként.

Soron kívül Beordibáltak Puskás Petinek az X-Faktorban: „Szégyen vagy, Peti”

Beszédes, hogy a válaszadók 27 százaléka 350 és 450 ezer forint közötti összegre vágyik havonta, ám 10 százalék feletti azok aránya, akik szerint reális a 600-800 ezer forintos fizetés is pályakezdőként. Nem magas arányban ugyan, de a megkérdezettek 2,7 százaléka milliós fizetésben gondolkodik már az induláskor.

A kutatás eredményei szerint tehát az elsődleges szempont a versenyképes fizetés a pályakezdők körében, amit a rugalmas munkaidő, a nyitott és támogató vezetőség, valamint a befogadó csapat és az előrelépési lehetőség követ, fontossági sorrendben.

A magyar pályakezdő fiatalok többsége arra készül, hogy egy-egy helyen hosszabb időt töltenek majd el: a megkérdezettek 45,4 százaléka nyilatkozott úgy, hogy legalább 5 évre, vagy annál hosszabb időre horgonyoznának le egy cégnél, míg csupán 10 százalék nyilatkozott úgy, hogy 1-2 év eltelte után váltanának. A bizonytalanok aránya 29 százalék volt, akik nem tudták megmondani, hogy mennyi időt töltenének egy-egy munkahelyen.

A pályakezdők 78,7 százaléka idővel szeretne magasabb pozícióba kerülni, míg 43 százalék feletti azok aránya, akik szerint a kinevezés pár éven belül reálissá válhat; kicsivel több mint 45 százalék pedig arra számít, hogy 3-5 éven belül magasabb pozícióba kerülhet munkahelyén – írja a Portfolio.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.