Dollár
434,48 Ft
Euró
424,37 Ft
Font
487,45 Ft
Bitcoin
19,261 $

Palkovics szerint a járműipar 25 százalékkal részesedik a magyar GDP-ből, a kormánynak pedig további tervei vannak az ágazattal

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
not image

Takács Petra

2022. szeptember 9. - 03:51

A technológiai és ipari miniszter szerint Magyarország nemcsak a gyártásban, hanem a magas szintű innovációban, új technológiák megvalósításában is élen jár majd.

A kormány kiemelt figyelmet fordít a járműiparra, az ágazat ma már mintegy 25 százalékkal részesedik a magyar GDP-ből – hangsúlyozta a technológiai és ipari miniszter csütörtökön online konferencián.

Soron kívül 62-re emelkedett az Ian hurrikán áldozatainak száma

Palkovics László kiemelte, a kormánynak nagy felelőssége van a fejlődés fenntartásában. Terveik szerint Magyarország nemcsak a gyártásban, hanem a magas szintű innovációban, új technológiák megvalósításában is élen jár majd – mondta, megjegyezve, hogy a járműipar korszakváltáshoz érkezett, az iparág jövője komplikált, számos kérdés vár döntésre.

A tárcavezető a 4. Nemzetközi Gépjármű- és Autóipari Mérnöki Konferencián (VAE2022) tartott előadásában az eldöntésre váró ügyek közé sorolta a hajtás, az akkumulátorok, a hibrid járművek, az üzemagyagcella, és az önvezető járművek témaköreit.

Az ágazat jövőjét meghatározó kihívások között kiemelte a zero kibocsátás, a fenntarthatóság, az energiaelőállítás kérdését, ahogy a fogyasztói szokások változását, a chip-, és alkatrészhiányt, a szállítási gondokat, és az energiaválságot.

Kitért arra: az Európai Unió Környezetvédelmi Tanácsa elfogadta, hogy 2035-től nem szükségszerű kivezetni a belsőégésű motorokat, amennyiben lehetőség lesz a karbonsemleges szintetikus üzemanyagok használatára. Sikeresnek nevezte a fogyasztói szokások megváltozásával bevezetett autómegosztó szolgáltatásokat.

A technológiai fejlődés a korábban vártnál lényegesen gyorsabb, az autonóm járművek már nem álmot, hanem a valóságot jelentik – mondta. A hajtásrendszerek változása is komoly kihívás – ami lehet például elektromos, hibrid – a jövőben szerinte nem egyetlen megoldás lesz, hanem ezek kombinációi – jelezte.

Kiemelte, hogy számos prémiumgyártó bővíti kapacitásait az országban, az Audi, a BMW, a Mercedes, és itt működik a legmodernebb tesztkörnyezet, a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya. Európa legnagyobb akkumulátor gyártó kapacitásával Magyarország rendelkezik, ami a németnél is nagyobb – hangsúlyozta.

Kijelentette, hogy a magyar kormány az iparág sikerét azzal is támogatja, hogy megfelelő hátteret teremt, támogató környezetet nyújt a működéséhez. A beszállítók fejlette, a világ TOP20 úgynevezett TIER1 státuszú beszállítójából 15 jelen van Magyarországon. Arról is beszélt, hogy a zöldmobilitás fejlesztése zajlik, nagy hangsúlyt fektetnek az elektromos buszok elterjesztésére a közösségi közlekedésben. A miniszter jelezte: az energiaforrások között fontos a hidrogén, dolgoznak a technológia fejlesztésén.

(MTI)

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.