Dollár
397,04 Ft
Euró
418,84 Ft
Font
487,47 Ft
Bitcoin
17,155 $

Palesztinoknak szánt segélyeket romboltak szét izraeli telepesek

Halhul, 2021. január 4. Az izraeli hatóságok által lefoglalt földjéért tüntető palesztin és egy izraeli katonanő a ciszjordániai Hebrontól északra fekvő faluban, Halhulban 2021. jauár 4-én. MTI/EPA
Külföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Írország sátrakat, napelemeket és mobil óvóhelyeket küldött Ciszjordániába, amelyeket azonban az izraeli katonák a telepesekkel együtt porig romboltak.

A törmelékeken tökéletesen látszik a felirat, miszerint az ír kormány adományáról van szó, amelyeket az Európai Unió egyik csoportja révén küldtek ki Palesztinába a rászorulók részére – adta hírül az Irish Times.

Soron kívül Sajtóértesülések szerint húsvétig maradhat az árstop

A koronavírus-járvány téli berobbanása közben Khirbet Humsah falut folyamatosan izraeli katonák látogatták meg, vegzálva a helyi lakosokat, és engedélyezve az izraeli telepesek további terjeszkedését.

Az Európai Bizottság legfrissebb jelentéséből kiderült, hogy elmúlt három hónap során mintegy 70 EU által adományozott egységet semmisítettek meg a helyi katonák, és még azokat az építkezéseket is beszüntették, amelyek EU-s támogatásokból valósulhattak volna meg.

Az izraeli kormány katonai lőtérnek minősítette a területet, ezért a hadsereg tisztjeinek jogában áll betörni a falvakba, és tönkretenni bármit, ami sérti a törvényeket. A rendelet apropóján a katonaság rendszeresen megrongálja az EU és Írország által felállított sátrakat és menedékhelyeket, a palesztinokat pedig arra kötelezik, hagyják el otthonaikat.

Európai szakértők és humanitárius csoportok képviselői egyaránt az alapvető nemzetközi jogok megsértésével vádolják Izraelt, hiszen Ciszjordánia feldúlásával és a lakosság megfélemlítésével erodálják a Palesztin Állam egységét és kohézióját.

Az első nagy rombolás tavaly november 3-án történt – az ENSZ az évtized legnagyobb megsemmisítő hadjáratának nevezte az eseményeket, amely során 689 épületet tettek a földdel egyenlővé Kelet-Jeruzsálemben és Ciszjordániában, ezáltal 869 palesztin vált hajléktalanná.