Palesztinát támogató tüntetések lepték el a világ nagyvárosainak utcáit

Fotó: Ehimetalor Akhere Unuabona/Unsplash
not image

Kornis Vivien

2021.május.17 - 03:43

Világszerte tüntetésekkel fejezték ki a palesztinokkal való szolidaritásukat a demonstrálók az elmúlt napokban a 2014-es gázai háború óta legsúlyosabbá fokozódó izraeli-palesztin erőszak miatt.

Mióta Izrael a hét elején támadásokat indított Gáza ellen, több mint 170 palesztin, köztük 47 gyermek vesztette életét a légicsapások következtében. 

Az Al Jazeera összefoglalója szerint olyan nagyvárosokban rendeztek tüntetéseket, mint Doha, London, Párizs és Madrid.

Irak

Több száz tiltakozó gyűlt össze szerte Irakban, hogy szolidaritásukat fejezzék ki a palesztinokkal. A demonstrálók Muktada asz-Szadr befolyásos vallási vezető és politikus felhívására vonultak az utcára Bagdadban, Babilonban, Dzi Kárban, Dívánijjában és Baszrában. 

Katar

Katar fővárosában és legnépesebb városában, Dohában ezrek gyűltek össze, akik palesztin zászlók lengetésével és molinókkal fejezték ki szolidaritásukat.

“Állást foglalok az Izrael által elkövetett népirtással szemben. Bármit meg fogunk tenni, hogy felszabadítsuk az országunkat. Mivel nem tudunk személyesen ott lenni, így itt tüntetünk ma… Nagyon dühös vagyok, és megszakad a szívem” – mondta el Reem Alhgoul dohai palesztin az Al Jazeerának. 

Egyesült Államok 

Többek között Los Angelesben, New Yorkban, Bostonban, Philadelphiában és Atlantában is az izraeli légicsapások leállítását követelték az utcára vonuló tiltakozók. 

Los Angelesben több ezer ember tartotta fel a forgalmat a város egyik legforgalmasabb útvonalán, ahol a tiltakozók több mint három kilométert vonultak az izraeli konzulátus elé. A tüntetők “Szabad Palesztinát” táblákkal és “Éljen sokáig a felkelés!” felkiáltásokkal érkeztek a diplomáciai épülethez. 

Franciaország

Több száz tüntető vett részt a párizsi Barbes városrészben megszervezett eseményen annak ellenére, hogy a hatóságok betiltották a demonstrációt. A tömeg oszlatására 4200 rendőrt vetettek be, a tüntetők pedig felgyújtottak néhány szemetest és kövekkel dobálták meg a hatóságok munkatársait.

Kanada

Tüntetők ezrei gyűltek össze Torontóban vasárnap a Palesztin Fiatalság Mozgalom által szervezett demonstráción, a rendőrség becslései szerint akár 5000 résztvevő is jelen lehetett. 

Körülbelül 100 Izrael-párti ellentüntető szintén megjelent a helyszínen, a rendőrség barikádokat állított fel a felek elválasztására. Nem történt erőszak a két csoport között.

Spanyolország

Ez nem egy háború, ez népirtás. 

Nagyjából 2500 demonstráló vonult a városközpontba Madridban, többségük fiatal palesztin. 

Libanon

Több száz palesztin és libanoni gyűlt össze a Libanon-Izrael határ mentén, közülük néhány megpróbáltak átmászni a két országot elválasztó falon, melyre az izraeli határőrök lövésekkel reagáltak. Egy ember megsérült.

Szombaton néhány demonstráló molotov-koktélokat és köveket hajított át a határon. 

India 

A rendőrök a tüntetések leverésével válaszoltak a tiltakozásokra Kasmírban, a hatóságok legalább 20 embert őrizetbe vettek. 

“Hogy maradhatnánk csöndben, amikor Izrael gyermekeket mészárol le Gázában. A Föld minden egyes emberének ki kellene állnia értük. Ez az egész az emberségről és a szolidaritásról szól, de a félelem miatt még erre sem vagyunk képesek” – mondta el egy demonstráló.

Egyesült Királyság

Tüntetők ezrei vonultak a gázai légicsapások leállítására felszólító és a Palesztina felszabadítását követelő táblákkal és plakátokkal az izraeli nagykövetség elé Londonban. A demonstráció szervezői szerint 100 ezer ember jelent meg az eseményen, a rendőrség nem tudta megbecsülni a résztvevők számát.

Németország

Berlinben, Frankfurtban, Leipzigben és Hamburgban is utcára vonultak a tüntetők, akik Izrael bojkottálására szólították fel a jelenlévőket. Berlinben néhány demonstráló kövekkel és üvegekkel dobálta meg a rendőröket, számos résztvevőt őrizetbe vettek a hatóságok.