Fél óra alatt kell fedezékbe vonulni a palesztinoknak egy légitámadás előtt

Az izraeli hadsereg légicsapásokat mér Gázára 2021. május 13-án. A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet és Izrael között május 10-én este kezdődött rakétaháború, miután Jeruzsálemben összecsaptak egymással a palesztinok és izraeli biztonsági erők az iszlám - Mekka és Medina után - harmadik legszentebb helyén, az al-Aksza mecsetnél. MTI/AP/Hatem Moussa
not image

Nagy Noel

2021.május.13 - 15:55

Tovább folytatódik a harc az izraeliek és a palesztinok között, melynek most a Gázai-övezet lett az első számú terepe.

A palesztin Hámász terrorszervezet, valamint az izraeli légierő is rakéta- és bombatámadásokkal sújtja a másik felet, amely komoly traumát okoz mindkét oldalon. Ez a palesztin családok számára a beszámolók alapján is igaz, akik a Gázai-övezetben élik át a horrort.

A TRT World több palesztinnal is beszélt, akik a traumáról beszámoltak, amelyet az izraeli légitámadások okoznak. Sokaknak például mindössze fél órája van menedékbe vonulni, ennyi idő alatt kell a legfontosabb tárgyakat és a gyerekeket biztonságban tudni.

Fél óra alatt kell a családi fotóalbumot, pelenkákat, bébiételt, vizesüveget és mindent, amit csak el tudnak tenni, összegyűjteni. Sokaknak egyszerűen annyira kapkodni kell, hogy pizsamában menekülnek el az otthonukból.

„Két lakóépületet is lebombáztak mellettünk, a férjem és a három gyerekem éppen csak ki tudod jutni, de semmit nem tudtak magukkal hozni” – nyilatkozta egy helyi a török televíziós társaságnak, valamint hozzátette: egész éjszaka egy konyhaasztal alatt kellett rejtőzniük, mert az volt éppen a legbiztonságosabb hely.

Amióta Izrael elkezdte a válaszcsapásokat a Hámászra mérni, a Gázai-övezet elleni légitámadások formájában, legalább 50 ember vesztette életét a vitatott területen, amely már 14 éve van izraeli blokád alatt.

Többen is arról számoltak be, hogy bár az épületkomplexumok tulajdonosait értesíteni szokták a közelgő légitámadásokról, mindössze fél órát, maximum egy órát biztosítanak a számukra, hogy fedezékbe tudjanak vonulni, amely senki szerint sem elegendő idő.

Izrael állítása szerint csak olyan épületeket és körzeteket céloznak, amely a Hámász használata és uralma alatt van, valamint más fegyveres szervezeteké alatt, amelyek Izraelre rakétákat lőttek és támadásokat indítanak.

Izrael már korábban is hasonlóval védekezett, bármikor történt valami a palesztinok lakta környékeken, ám már az Amnesty International nevű nemzetközi szervezet is megkérdőjelezte korábban ezen állítások igazságtartalmát.

A TRT Worldnek nyilatkozó helyi lakos szerint viszont Izrael pont, hogy olyan épületeket bombáz, ahol egyszerű civilek vagy önkormányzati dolgozók laknak. Szerinte inkább arról van szó, hogy Izrael célja az infrastruktúra és a lakóházak tönkretétele annak érdekében, hogy pánikot keltsenek.

„Ki akar egy háborús övezetben élni? Őszintén itt lakni, és nézni a palesztin emberek szenvedését, arra kellett rájönnöm, hogy a nyugati média nem mutatja a teljes képet. Ezért vagyunk itt, ezért nyilatkozom, csinálok videókat és képeket, hogy a világ lássa az igazságot, hogy tudják, a palesztinok nem terroristák és a légitámadások gyermekeket és civileket gyilkolnak meg”