Dollár
431,14 Ft
Euró
422,90 Ft
Font
481,91 Ft
Bitcoin
19,675 $

Paks II: az új épület akár egy nagy utasszállító repülő esetén megvéd bennünket a rádióaktív szennyeződésektől

Fotó: Facebook/Szijjártó Péter
not image

Takács Petra

2022. augusztus 30. - 11:54

Szijjártó Péter külügyminiszter nagy hírekkel szolgált, kiderült ugyanis, hogy újabb engedélyek futottak be PAKS II kapcsán, aminek a területén már intenzíven zajlik a munka.

Szijjártó a videójában hangsúlyozta, Magyarország számára stratégiai fontosságú a paksi atomerőmű két új blokkjának a megépítése, mivel ez tudja majd garantálni azt, hogy a nemzetközi energiapiacok hosszú távon függetleníteni tudjuk magunkat, és garantáljuk Magyarország biztonságos ellátását.

Soron kívül Csalafinta patkány miatt maradt áram nélkül több mint 1500 ember

Az elmúlt héten befutott a létesítési engedély, amellyel a második megvalósítási fázisba léphet a beruházás. Ma reggel pedig a kormány megkapta azt a fontos engedélyt, amivel a kivitelezési megkezdése is lehetővé válik.

Hivatalosan is megerősítésre került, hogy kiadták az ötös számú reaktorépület építési engedélyét, valamint az úgynevezett nukleáris sziget létesítéséhez szükséges hat újabb engedélyt. Az ötös számú reaktorépület megépítése azért is fontos, mert ez az az épület, amely garantálni tudja, hogy a nukleáris energiatermelés során a reaktor tartályból és a hozzá kapcsolódó eszközökből nem kerül ki a környezetre káros anyag, magába a környezetbe.

Ez a reaktor biztosítja, hogy külső természeti vagy emberi hatások, esetlegesen támadások esetén sem kell radioaktív sugárzástól tartani. Úgy fog megépülni, hogy akár egy nagy utasszállító repülő esetén is meg tud védeni bennünket rádióaktív szennyeződésektől, de különböző extrém hatásokra is felkészültek.

A munkák már megkezdődtek a helyszínen, azok intenzívvé váltak, jelenleg ötméteres mélységig a talajkitermelés zajlik. Ezek az első jelentős lépések ahhoz, hogy elkészüljön az épület, és 2030-ig létrehozzák az új blokkokat.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.