Clouds
21 Budapest
Dollár
359,95 Ft
Euró
390,90 Ft
Font
446,12 Ft
Bitcoin
23,722 $

Pakisztáni bíróság: elengedték az erőszaktevőt, feleségül veszi áldozatát

Fotó: Unsplash/Mirza Farhan
Ázsia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Aligha lehet hallani ennél szürreálisabb történetről manapság: egy pakisztáni bíróság úgy határozott, szabadon engedi az erőszaktevőt, miután az közölte, hogy “megegyezett áldozatával” és feleségül veszi.

Egészen döbbenetes ítéletet hozott egy pakisztáni bíróság: hétfőn szabadon engedtek egy korábban már elítélt nemi erőszaktevőt, miután közölte, “megegyezett áldozatával” és feleségül veszi a nőt, akit olyan durván bántalmazott, hogy bírósági ügy lett belőle.

Soron kívül Rövidke napsütés után csapadék vár ránk hétfőn

A CNN jelentése szeirnt az erőszaktevő ügyvédje jelentette be a bíróság döntését, amit érthető módon haraggal fogadtak a jogvédők, s figyelmeztettek, ez az ítélet a szexuális erőszak normalizálásának kockázatát hordozza magában a dél-ázsiai országban.

A 23 éves Daulat Khant májusban ítélték el, amiért 2020-ban megerőszakolta a 36 éves siket nőt az északkeleti Swat körzetben, Khyber Pakhtunkhwa tartományban: a férfit végül életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, továbbá 100 ezer rúpia bírság megfizetésére kötelezték.

Miután a férfi nemi erőszakot követett el a nő ellen, a siket áldozat terhes lett és meg is szülte az erőszakból fogant gyermeket. A pesavari legfelsőbb bíróság azonban hétfőn felmentette Daulat Khant, miután kiderült, hogy elvette az általa megerőszakolt nőt, a helyi tanács előtt és peren kívüli egyezséget kötött az áldozattal.

Swat körzet már régóta a konzervatív beállítottságú lakosok otthona, ahol sajnos továbbra is mélyen gyökerező, gyakran brutális patriarchális és nőgyűlölő attitűdök uralkodnak: 2012-ben a pakisztáni tálibok fejbe lőtték Malala Júszafzai aktivistát és Nobel-díjas írónőt Swatban, mert szembeszegült a parancsukkal, és iskolába ment.