Frissítették a terrorizmust finanszírozó országok listáját, íme a legfontosabb változások

A pakisztáni biztonsági szolgálat tagjai a Balucsisztáni Egyetem bejáratánál elkövetett pokolgépes merénylet helyszínén, Kvettában 2021. október 18-án. A bejáratnál szolgálatot teljesítõ rendõrök ellen elkövetett támadásban egy rendõr életét vesztette, négy ember megsebesült. MTI/EPA/Fajaz Ahmad
not image

Nagy Noel

2021. október 24. - 05:13

A párizsi székhelyű, pénzmosás-figyelő szervezet, a Pénzügyi Akció Munkacsoport (FATF) fontos információkat osztott meg a terrorizmust finanszírozó országokról.

A FATF többek között kitért arra, hogy Pakisztán nagyon jó úton halad afelé, hogy lekerüljön a terrorizmust finanszírozó országok listájáról és megdicsérték az atomfegyverrel is rendelkező országot, hogy rengeteg léptek előre.

Pakisztán még 2018-ban került fel erre a listára, miután azzal vádolták meg az országot, hogy iszlamista milíciákat támogatnak mintegy előretolt haderőként India és Afganisztán ellen – írja a Radio Free Europe.

Ennek a listának azért van jelentősége, mert többek között befektetőket és hitelezőket riaszthat el az érintett országtól, valamint a bankok is óvatosabban üzletelnek az országgal. A FATF azonban úgy véli, Pakisztán a közeljövőben lekerülhet.

Ehhez azonban arra lesz szükség, hogy folytassák ezen irányú politikai elköteleződésüket, valamint tisztázzák a hiányosságokat a terrorizmusellenes finanszírozás kapcsán. Ezen felül a 2018-ban tett 27 ajánlásból 26-t már teljesítettek, amivel el lehet kerülni a terrorizmus finanszírozásának gyanúját.

Marcus Pleyer, a FATF elnöke azonban jelezte, hogy szükség lenne még a továbbiakban arra, hogy az ENSZ által terrorszervezetekként definiált szerveződések elleni fellépést, azok elleni büntetőeljárásokat jobban demonstrálják.

Az FATF egyébként ezen felül fontos döntéseket is meghozott, ami a NATO egyik szuperhatalmát is érinti: Törökországot is felvették a terrorizmust finanszírozó országok listájára, rajtuk kívül még Jordánia és Mali került fel, Botswanát és Mauritiust pedig eltávolították a listáról.