Clouds
21 Budapest
Dollár
359,72 Ft
Euró
388,30 Ft
Font
433,51 Ft
Bitcoin
23,455 $

50 fok fölé kúszott a hőmérséklet a Föld legmelegebb városában

Illusztráció. Forrás: MTI/EPA/Murtadzsa Latíf
Külföld
not image

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

A pakisztáni Jakobabad városában hétfőn 52°C-ot mértek, a helyiek azonban, mint mondják, már hozzászoktak az emberi test tűréshatárát súroló hőmérséklethez.

Egy pakisztáni város a legmelegebb hely jelenleg a földön 52°C-os hőmérséklettel és nem áll a helyiek nagy részének rendelkezésére légkondícionáló. Ez sokkal melegebb, mint a 2015-ös hőhullám, amely Indiában és Pakisztánban négyezer embernél is többet ölt meg.

Soron kívül Gyermekekre vadászó férfiak tartják rettegésben a szülőket az Egyesült Királyságban

A pakisztáni Szindh tartományban fekbő Jakobabádban a szakértők szerint melegebb a levegő, mint amit az emberi test kibír, a The Sun szerint annak a pár szerencsésnek, akinek mégis van klímája, a folyamatos áramkimaradások miatt nem sokat használ. Egy lakos szerint ilyenkor már a földre se lehet állni.

A hő és a páratartalom miatt Jakobabád az egyik hely a Földön, ahol az emberi tűréshatár feletti hőmérsékletet mértek, a másik a Dubajtól északkeletre fekvő Rasz-el-Khaimah. Itt azonban megbízható az áramellátás és az a megszokott, hogy az embernek van légkondija.

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület figyelmeztetése szerint a 2015-öshöz és a mostanihoz hasonló halálos hőhullámok előfordulására egyre nagyobb lesz az esély. Amennyiben a bolygó átlaghőmérséklete 1,5°C-kal nő, a népesség 14%-a lesz kitéve súlyos hőhullámoknak legalább egyszer minden öt évben.

A legrosszabbul a fejlődő világ nagyvárosai járnak, melyek magukban is hőt termelnek Karacsitól Lagoson át Mumbaiig. Tovább súlyosbítja majd a helyzetet a magas páratartalom.