Dollár
428,70 Ft
Euró
410,38 Ft
Font
457,53 Ft
Bitcoin
19,033 $

Több mint 1200 halott és 6000 sérült után sincs vége az áradás okozta katasztrófának Pakisztánban

Fotó: Emberek gyalogolnak az utcán az árvíz sújtotta pakisztáni Szindh tartománybeli Daduban 2022. szeptember 2-án. Pakisztánban a június közepe óta tartó árvizekben 1033 ember életét vesztette, a monszunesők okozta áradások miatt mintegy 33 millió embernek kellett elhagynia lakóhelyét. MTI/EPA/Vakar Huszein

Szabó Kata

2022. szeptember 3. - 19:27

A következő egy hónap során tovább folytatódhatnak az esőzések, amik minden téren további károkat okozhatnak.

A pakisztáni Katasztrófavédelmi Igazgatóság szeptember 1-jén közzétett adatai szerint június közepe óta a monszunesők okozta halálos áldozatok száma Pakisztánban 1208-ra emelkedett, 6082-en megsérültek, miközben összességében több mint 33 millióan szenvedtek az esőzésektől – írja a DW. Csak az elmúlt 24 órában további 19 ember halt meg Pakisztánban az özönvízszerű esőzésekkel és árvizekkel kapcsolatos katasztrófákban.

Soron kívül Az amerikai nagykövetség felszólította az állampolgárait: azonnal hagyják el Oroszországot 

A heves esőzések és áradások eddig 5063 kilométernyi utat és 243 hidat rongáltak meg Pakisztán-szerte, miközben több mint 1,17 millió ház omlott össze vagy rongálódott meg jelentős mértékben.

Az idei a legcsapadékosabb monszun esős évszak Pakisztánban a mérések 1961-es kezdete óta, a pakisztáni meteorológiai szolgálat szerint ráadásul az esős évszak még egy hónapig folytatódni fog. Bár az előrejelzések szerint a következő napokban csökkenhet a csapadék mennyisége, egyes szakértők szerint ez nem sokat segít majd a helyieken, ugyanis napokba telik, amíg az árvizek visszahúzódnak.

Az áradások elmosták a termést és a raktárakban tárolt gabonát is tönkretették, ami egyes tisztviselők szerint akár élelmiszerhiányhoz is vezethet. A Reuters szerint Pakisztánban az élelmiszerárak idén meredeken emelkedtek, az infláció mértéke pedig a 24,9%-ot is elérte, vagyis az áradások nélkül is épp eléggé nehéz helyzetben volt a ország lakossága.

A pakisztáni kormány kezdeti becslései szerint az áradások okozta gazdasági veszteségek már 10 milliárd dollárt is meghaladták.