Vannak olyan páciensek, akiken csak a harmadik oltás segíthet

MTI/Rosta Tibor
not image

Kulcsár Péter

2021. július 26. - 15:51

Az amerikai Járványügyi és Járványmegelőzési Központ (CDC) szakértői támogatják, hogy a rászorulók a saját védelmük érdekében kérhessék a harmadik adag koronavírus elleni vakcinát.

Egyelőre formális ajánlást nem hozott a testület, mivel úgy gondolják, még több adatra van szükség annak érdekében, hogy tisztábban lássák a helyzetet – idézi az ABC News hírportált az Infostart.

Az Egyesült Államok lakosságának 2,7 százaléka immunhiányos, ami azt jelenti, hogy rengeteg szteroiddal kezelt beteg, HIV-páciens, szervátültetettek, illetve daganatos betegek vannak kitéve a covid-fertőzésnek – mindnyájan azt kérik a kormánytól, hadd adassák be maguknak a harmadik oltást.

Hazánkban augusztus 1-jétől engedélyezték a harmadik vakcinával való oltást, mindeközben az eddig oltatlan időseket személyesen kezdik felkeresni, hogy rábeszéljék őket a vakcina felvételére.

Franciaország és Izrael szintén olyan határozatot hozott, mely alapján azok is megkaphatják a harmadik dózis vakcinát, akik immunhiányos állapottal élnek. Amerikai adatok alapján egyébként akár 50 százalékkal is megnövelheti esetükben az antitestek mennyiségét a vakcina.

“Ezek az emberek be akarják oltatni magukat, nem tétováznak. Azt gondolom, ezt támogatnunk kell” – mondta Pablo Sanchez, a CDC paneljének egyik tagja. Véleménye szerint az FDA-nak engedélyeznie kellene a lehetőséget az immunhiányos betegek számára.