Óvatosan nyitják újra kapuikat a magyarországi fürdők

MTI/Balogh Zoltán
not image

Kulcsár Péter

2021.május.4 - 19:28

Az újranyitást követően lassan, de biztosan ismét visszatérhet minden a régi kerékvágásba a hazai fürdőkben, ám a folyamat még nem éppen zökkenőmentes.

Május 1-jén az ország 25 városában összesen 32 fürdő nyitott ki, legtöbbjük Budapesten várta ismét a megmártózni vágyókat.

Sánta Tibor, a termalfurdo.hu portál főszerkesztője az InfoRádiónak adott interjújában kiemelte, csakis védettségi igazolvánnyal rendelkező látogatókat és a velük érkező 18 év alattiakat fogadják az újranyitott fürdőkben.

“Ha azt vesszük tekintetbe, hogy az országban van körülbelül kétszáz fürdő, és ebből százötven nem csak idényjelleggel működne, akkor azt mondhatjuk, hogy a fürdőknek egyelőre csak a kisebb része nyitott ki. Ami a forgalmat illeti, még korai lenne bármilyen statisztikával élni; Budapestről közepes forgalomról számoltak be, a vidéki fürdőkben mérsékeltről, de a körülmények figyelembevételével ez nem meglepő.”

A vidéki fürdőknél azt is rögzíteni kell, hogy a legtöbb magyar fürdővárosban a szállodák nagy része még nem nyitott meg, ez viszont május végére megtörténhet, addig viszont sokak számára marad az “egynapos fürdőzés” lehetősége, ami szűkíti a vendégkört.

Sánta hozzátette, a 32 kinyitott fürdő jellemzően a legnépszerűbb 32 – a Széchenyi, a Rudas, a Gellért és a Lukács is köztük van. Vidéken már nyitva van a hajdúszoboszlói és a bükfürdői fürdő is, de Hévíz és Mórahalom is várja a vendégeket.

A főszerkesztő közölte, a nyitás dinamikájára jellemző, hogy bár szombaton még csak 32 fürdő volt nyitva, ez a szám hétfőre 43-ra emelkedett, a héten pedig további kilencről tud, amelyek biztosan kinyitnak, de ez lehet több is – sokan csak egy nappal a nyitás előtt teszik közzé, hogy nyitnak.

A közösségi távolságtartásra és a járványügyi óvintézkedések betartására is ügyelnek a fürdők, ám egyelőre nem jelentek még meg akkora tömegek, hogy létszámkorlátot vezessenek be.