Otthon maradó diákokkal kezdődhet meg az iskolák újranyitása

Budapest, 2021. április 6. Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár katon-ái fertőtlenítik a budapesti Erkel Gyula Újpesti Zenei Alapfokú Művészeti Iskola épületét 2021. április 6-án. Március 16. és április 6. között 59 településen 135 intézmény 500 ezer négyzetméterének fertőtlenítését végezték el, hogy - amennyiben ezt a járványügyi helyzet is lehetővé teszi - az óvodások és a diákok fertőtlenített intézményekbe térhessenek vissza. MTI/Bruzák Noémi
not image

Kulcsár Péter

2021.április.18 - 07:37

Április 19-én ismét visszatérhetnek az iskolapadokba a diákok, ám a helyzet korántsem egyszerű.

Csütörtökön Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár elmondta, óvatosan és fokozatosan kell nyitni az oktatásban is.

Orbán Viktor egy héttel korábban jelentette be, hogy az alsó tagozatos általános iskolásoknak újraindul a tantermi oktatás, míg a középiskolásoknak és a felső tagozatosoknak marad a digitális tanrend.

Az általános iskolák és óvodák március 8. óta tartanak zárva, azonban az iskolanyitás terve már március közepe óta foglalkoztatta a döntéshozókat, végül az elhúzódó harmadik járványhullám miatt április 19-ére módosították a nyitási időpontot.

A 24.hu hírportálnak az egyik szülő elmondta, családjukban abszurd helyzet állt elő, hogy az ugyanabba az iskolába járó gyerekei közül a 11. osztályos lányának nem, 8. osztályos fiának viszont iskolába kellett volna mennie.

Az édesanya végül elhatározta, a kormány rendelkezésétől függetlenül nem engedi el iskolába egyik gyermekét se, maga körül viszont azt látja, nagy a bizonytalanság:

“Egy éve volt a kormánynak, hogy tegyen valamit a szülőkért, akik otthon vannak, illetve akiket elbocsátottak a munkájukból, de mindennel foglalkoztak, csak az élet hétköznapi dolgaival nem.”

A pedagógusok szintén hasonló álláspontot képviselnek, a legutóbbi közvélemény-kutatás alapján kiderült, hogy döntő többségük, vagyis 87 százalékuk nem szeretné, ha újranyitnák az iskolát hétfőn, csupán a megkérdezettek 7 százaléka gondolja úgy, hogy jó döntés volt az oktatási intézmények újraindítása.