OTP: Csak a magyarok negyedének van pénze egy hirtelen fellépő, nagyobb kiadásra

Fotó: WZv / Twenty20

Czinder Tímea

2022. május 23. - 23:42

A többség hasonló esetben személyi kölcsön segítségével fedezné a költségeket.

Az Eurostat felmérése alapján a tavalyi év negyedik negyedévére ugyan növekedett a magyar háztartások jövedelme az előző három hónaphoz képest, a megtakarítások összege azonban valamelyest csökkent. Ennek ellenére a 25-54 éves korosztály majdnem fele – 47 százalék – készül félmillió forint feletti kiadásra hat hónapon belül.

Az OTP Bank számára készített kutatás a lakosság nagyobb kiadásokkal kapcsolatos döntéseit, ezek finanszírozását, és a tárgyakhoz hasonló viszonyát vizsgálta, az eredmények alapján pedig a válaszadók 80 százaléka nehezen hoz döntést, és alaposan átgondolja a nagyobb kiadásokat.

A megkérdezettek negyede nyilatkozott úgy, hogy képes lenne egy hirtelen keletkezett, nagyobb kiadás teljes összegét saját zsebből finanszírozni, 57 százalékuk viszont nyitott rá, hogy hasonló esetben személyi kölcsön segítségével fedezze a költségeket – számolt be a Napi.

A felmérés során kiderült, változatos okok állnak a hitelfelvétel mögött: a legtöbben személygépkocsit vásárolnának belőle, de jellemző a nagy háztartási gépek, bútorok vagy családi események, mint esküvő vagy temetés finanszírozása is. A válaszadók 82 százaléka próbálná meg megjavítani nagy értékű háztartási gépét, ha elromlana, másodszor azonban már csak az emberek fele vinné szervízbe.

„A pandémia hatására felerősödött a gyorsaság és a digitális ügyintézés iránti igény az ügyfelek részéről a fogyasztási hitelezés területén is. Az OTP Bank mindkét területen az élbolyba tartozik: az online ügyintézési lehetőségek kibővítésével és folyamataink fejlesztésével ügyfeleink igényeit, akár napon belül teljesíteni tudjuk, ezzel támogatva őket céljaik megvalósításában”

– nyilatkozta Györkei Krisztián, az OTP Bank fogyasztási hitelek termékfejlesztési vezetője.

A kutatás külön vizsgálta, mennyire ragaszkodnak az emberek a régi, elhasználódott tárgyaikhoz. A válaszadók nagyobb hajlandóságot mutatnak rá, hogy a kis értékű háztartási eszközeik meghibásodása esetén azonnal újat vegyenek, mindössze 15 százalék próbálkozna a javítással, ameddig úgy nem látja, az eszköz menthetetlen.

A bútorok esetén már más a helyzet, nehezen szánják rá magukat az új bútorok vásárlására, ha a régi már kopott, vagy nem tetszik a tulajdonosnak. Ennek a jelenségnek azonban nem a ragaszkodás, hanem a takarékosság az oka, a nagyobb összegű kiadás ugyanis alaposabb tervezést igényel.