Háziorvos: berobbant az ötödik járványhullám, telefonon kérjünk orvosi segítséget

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2022. január 5. - 19:59

Békássy Szabolcs arra kéri az embereket, hogy légúti megfertőződésre utaló tünetekkel maradjanak otthon, és személyes látogatás helyett telefonon keresztül egyeztessenek orvosaikkal.

Jelentősen megugrott január első napjaiban a légúti tünetekkel a háziorvosokhoz forduló betegek száma, ez pedig azt mutatja, hogy szinte teljesen összeért a koronavírus negyedik és ötödik hulláma – mondta az Infostart megkeresésére Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének elnöke.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően január első rendelési napjaiban is szignifikáns emelkedés mutatkozott ismét a légúti betegek számának növekedésében, ami egyet jelent azzal, hogy a negyedik és az ötödik hullám szinte teljesen összeért” – közölte a szakmai vezető háziorvos.

Ennek hátterében az omikron variáns gyors, robbanásszerű terjedését látja, közben egyre nehezebb a praxisok dolga a differenciált diagnosztika tekintetében is:

A védőoltásoknak köszönhetően azért azt tapasztaljuk, hogy az omikron variáns esetében sokkal enyhébbek a tünetek, szinte náthaszerűek, illetve torokfájásra panaszkodnak a pácienseink. Azt is látjuk, illetve a Nyugat-Európából érkező hírekből is tapasztaljuk, hogy itt van az influenzajárvány is. Továbbra is azt szeretnénk kérni, hogy légúti tünetek esetén a betegek telefonon vagy egyéb csatornákon keresztül keresse fel háziorvosát, ne személyesen; a váróhelyeken történő fertőzést így lehet elkerülni.”