Ötmilliárd ember maradhat ivóvíz nélkül 2050-re

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. október 10. - 14:36

Egyre súlyosabb az ivóvíz problematikája világszerte, és ha nem javul a helyzet, három évtizeden belül még a jelenleg biztonságban lévő területeket is aszály sújthatja.

Ivóvízhiány és pusztító áradások veszélye fenyeget a Meteorológiai Világszervezet (WMO) előrejelzése szerint. A klímaváltozás mindkét jelenséget felerősíti, és csak kevés ország van felkészülve arra, hogy megbirkózzon a válsággal – írta a 168 hírportál.

Petteri Taalas, a WMO főtitkára a szervezet legújabb jelentésének ismertetésekor elmondta, az emberiségnek fel kell ébrednie, és meg kell állítania a fenyegető vízválságot:

Kétmilliárd ember él vízproblémákkal küzdő országokban, nincs hozzáférésük tiszta ivóvízhez és nem áll rendelkezésükre higiénikus szennyvízellátás.”

A jelentésből kiderült, 2018-ban összesen 3,6 milliárd ember legalább egy hónapon keresztül nem jutott elegendő ivóvízhez, és ha a tendencia tovább folytatódik, 2050-re ötmilliárd fölé emelkedhet a számuk.

A legnagyobb vízhiány a Földközi-tenger térségében, Észak-Afrikában, az Egyesült Államok nyugati részén, Dél-Amerika nyugati partvidékén Peruval és Chilével, Afrikában a Szaharától délre lévő Száhel-övezetben, a Közel-Keleten és Dél- és Kelet-Ázsia nagy részében van.

Az ENSZ kitűzött célja, hogy 2030-ig minden embernek megfelelő hozzáférést biztosítson a tiszta ivóvízhez és a higiénikus szennyvízellátáshoz, ám ehhez meg kellene négyszerezni a napjainkban is aktív erőfeszítéseket.