Ötvenes évekbeli aknákkal sikerült felrobbantania magát néhány orosz katonának

Mentõalakulat egyik tagja ukrán gyereknek mutat különbözõ típusú aknákat egy kijevi iskolában 2022. január 27-én. Az iskolásoknak megtanítják, hogy mit kell tenniük, ha gyanús tárgyakat vagy lõszert találnak. Nyugati országok az elõzõ hetekben többször is Ukrajna elleni háború elõkészítésével vádolták meg Oroszországot, amit Moszkva visszautasított. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
not image

Nagy Noel

2022. június 12. - 20:45

Az ukrán hadsereg ellenállása mellett az orosz hadsereg korrupciója is sokat segít Ukrajnának az ország megvédésében.

Az Ukrajnai Védelmi Hírszerzés beszámolója szerint az ukrán hadseregnek sikerült visszaszorítania az oroszokat Herszon megye egyes részein, melynek köszönhetően ember- és felszerelésveszteségeket is szenvedtek a megszálló csapatok – írja a Defence Express.

Mivel érezhető volt az ukránok előrenyomulása Herszonban, ezért az oroszok megpróbáltak egy aknavonalat felhúzni, hogy ezzel lassítsák az ukrán menetet. A védelmi hírszerzés tudomása szerint viszont ezt olyan aknákkal tették, amelyek megsemmisítésre vártak.

Ennek következtében pedig a térségben harcoló Déli Katonai Körzet egyik vegyes egységének katonái közül többen életüket vesztették, ugyanis több akna is felrobbant a telepítés közben – derül ki a hírszerzés közleményéből.

Mint kiderült, a herszoni aknázáshoz használt robbanószerek, amelyekkel sikeresen felrobbantották magukat az orosz katonák, még az 1950-es években kerültek legyártására és egy Rosztov megyei raktárban tárolták őket, ugyanis megsemmisítésre vártak.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Az aknák azonban mégis előkerültek, ugyanis az orosz hadsereg megsemmisítésért felelős részlege elherdálta az erre küldött állami pénzt, így ahelyett, hogy újrahasznosították volna az aknákat, a korábbi állapotuknak megfelelően küldték őket a frontvonalra.

Ezen felül annak érdekében, hogy ezeket a meglehetősen kínos veszteségeket leplezni tudják, a taktikai zászlóalj katonáinak halálát balesetként jegyezték fel, így a rokonaik még csak kártérítést sem fognak kapni.

Ukrajna tehát még ha kicsiben is, de megköszönheti az orosz hadsereg egyes elemei inkompetenciájának és korrupciójának, hogy némi sikert értek el, az eset pedig csak bővíti azt a hosszú listát, amely az orosz hadsereg komikus baklövéseiről szól.