Clouds
21 Budapest
Dollár
359,61 Ft
Euró
390,95 Ft
Font
443,28 Ft
Bitcoin
23,123 $

Összeomlóban az iráni valuta

A legfõbb iráni vezetõ hivatala által közzétett képen Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfõbb vallási és politikai vezetõje (k) Mohammad Hoszein Bageri tábornokot, az iráni fegyveres erõk vezérkari fõnökét (b) hallgatja a fegyveres erõk kadétjainak avatóünnepségén egy teheráni rendõrakadémián 2022. október 3-án. Hamenei az ünnepségen elmondott beszédében közölte: az Egyesült Államok és Izrael tervelte ki az utóbbi hetek iráni tüntetéseit. MTI/EPA/A legfõbb iráni vezetõ hivatala
Közel-Kelet
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A folyamatos tüntetések, az iráni biztonsági erők erőszakos fellépése, s az ennek okán a Nyugattal szemben kialakult feszültség nyomán az iráni valuta hatalmas mértékben veszített értékéből.

Az Al Jazeera jelentése szerint az iráni valuta, a riál értéke rekordalacsony szintekre zuhant, a mélyrepülés pedig több tényezőnek is betudható. Miközben folyamatosak a tüntetések az országban, az iráni biztonsági erők agresszív fellépése és a kivégzések nyomás pedig feszültség alakult ki a Nyugattal, az iráni valuta mélyrepülésbe kezdett.

Soron kívül Kiderült, ennyit költenek havonta internetre és tévére a magyarok

Vasárnap az Egyesült Államok valutája, a dollár először lépte át a 450 ezer riálos rémálomhatárt a nyílt devizapiacon. Az iráni központi bank korábbi kormányzóját, Ali Salehabadit azt követően távolították el hivatalából, hogy december végén hirtelen jelentősen csökkent a riál értéke, s 440 ezer fölé zuhant a dollárral szemben.

Salehabadit aztán Mohammad Reza Farzin váltotta, aki ígéretet tett arra, hogy mesterségesen 285 ezer riálon tartja az iráni valuta árfolyamát a dollárral szemben az alapvető termékek importja esetében, hogy ezzel a 40 százalékos infláció idején is stabilan tartsa az árakat.

Farzin szombaton azonban közölte:

“Ma a központi banknak nincsenek korlátai a valuta- és aranytartalékok tekintetében, és a valutaingadozások fő oka a médiafelhajtás és a társadalomban zajló pszichológiai műveletek.”

Megjegyzései azt az eseményt követték, hogy a riál szombaton újabb mélyrepülésbe kezdett, majd a központi bank azt állította, hogy az amerikai szankciók ellenére is mintegy 300 millió eurónyi iráni valuta érkezett az országba, és ezzel együtt került ki a piacra.