Nem kell tartani az összeomlástól, mégis drágulni fognak a hitelek

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 24. - 17:58

Az év végéig a Magyar Nemzeti Bank folyamatosan növeli majd az alapkamatot, melynek következtében decemberre átlépheti a 2 százalékos határt.

Az MNB Monetáris Tanácsa a keddi ülésén csak 15 bázispontos kamatemelésről döntött, így a jegybanki alapkamat a május végi 0,6 százalékról 1,65 százalékra emelkedett. Ennek következtében az alapkamat az év végére akár 2,1 százalékra juthat – írta az Index hírportál.

A pénzpiaci kamatok egyelőre moderáltan követték le a jegybanki kamatok változását, a Budapesti Bankközi Kamatláb, a BUBOR a májusi 0,89 százalékról 1,66 százalékra emelkedett a 3 hónapos futamidőben (ehhez a BUBOR szinthez vannak kötve a forintosított devizahitel kamatok), a 12 hónapos Bubor ennél jelentősebben, 87 bázisponttal, a május 20-i 1,07 százalékról 1,94 százalékra emelkedve várta a mai kamatdöntést.

A hosszabb futamidőre – például a fix kamatozású lakáshitelek esetében – irányadó jegybanki mutató, a BIRS 5 éves időtartamra 64 bázisponttal 2,92 százalékra emelkedett 4 hónap alatt, eközben a 10 éves fixálásnál 44 bázispont volt az emelkedés, a bankközin most évi 3,15 százalékon áll a mutató – olvasható az összegzésben.

 Az MNB napokban publikált Hitelezési Jelentése arra is arra a következtetésre jutott, hogy a bankok mind a lakáshitelek, mind a személyi hitelek átlagos kamatfelárát szinte minden kamatfixálási kategóriában csökkentették, így tudták elkerülni, hogy a pénzpiacon év eleje óta fokozatosan emelkedő hosszú hozamok egy az egyben beépüljenek a banki kamatokba.