Ősszel olthatják koronavírus elleni vakcinákkal a középiskolásokat

Nyíregyháza, 2021. április 13. Egy férfit beoltanak az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina első adagjával a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. április 13-án. MTI/Balázs Attila
not image

Kulcsár Péter

2021.április.13 - 22:12

Az Egyesült Államokban országos oltási kampánnyal kezdenék az új tanévet.

A Fehér Ház vezető covid-tanácsadója elmondta, már kora ősszel rendelkezésre állhat a 12 és 15 év közötti fiatalok számára a koronavírus elleni védőoltás – írta az Infostart hírportál.

A Pfizer és a BioNTech gyógyszeripari vállalatok március végén jelentették be, hogy klinikai vizsgálataik során kimutatták, a 12 és 15 év közöttiek esetében 100 százalékos hatékonysággal bír a tavaly kifejlesztett oltóanyaguk.

Az USA Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelete (FDA) már jóváhagyta a 16 évnél idősebbek beoltását, hamarosan pedig engedélyezhetik a 16 év alatti tinédzserek és gyerekek vakcinációját is.

Az Egyesült Államokban eddig közel 190 millió covid-vakcinát adtak be, ami azt jelenti, hogy napi szinten átlagosan 2,6 millió amerikai esik át a koronavírus elleni védőoltáson, míg az előző két napi átlag 3,2 millióra nőtt.

A Járványügyi és Járványmegelőzési Központ (CDC) beszámolója alapján a lakosság 36 százaléka kapott már legalább egy dózis covid-vakcinát, míg a lakosság 22 százaléka, vagyis 74 millió ember mindkét adagban részesült.

Joe Biden amerikai elnök a múlt héten bejelentette, hogy két héttel az eredetileg kitűzött május 1-jei határidő előtt, már április 19-ére elérhetővé teszik az oltást minden felnőtt számára az Egyesült Államokban.