Dollár
388,76 Ft
Euró
409,67 Ft
Font
477,85 Ft
Bitcoin
16,996 $

Az ősemberek genetikájának feltérképezéséért ítélték oda az idei orvosi Nobel-díjat

MTI/EPA/Henrik Montgomery/TT SWEDEN OUT

Bense Róbert

2022. október 4. - 13:44

A már kihalt ősemberek genetikáját és evolúcióját vizsgálja a svéd tudós, aki komoly áttöréseket ért el az elmúlt években.

A svéd Karolinska Intézet Nobel-közgyűlésének bejelentése alapján Svante Pääbo genetikus kapja az idei orvosi Nobel-díjat. Kulcsfontosságú eredményei közé tartozik a teljes neandervölgyi genom feltérképezése, mely feltárta a kihalt és a modern emberek közötti genetikai kapcsolatot.

Soron kívül Orbán: akik háborúpártiak, azok mindig újabb szankciókat követelnek

Pääbo, a Nobel-díjas biokémikus, Sune Bergstrom fia, az emberi eredet tanulmányozása kapcsán olyan módszereket fejlesztett ki, amelyek régészeti és paleontológiai maradványokból teszik lehetővé a DNS-szekvenciák vizsgálatát.

A tudós korábban egy 40 000 éves, Szibériában talált ujjcsont töredékből egy addig ismeretlen ősember egykori létezését is felfedezte. Kutatásai során kiderítette, hogy a homo sapiens és a már kihalt előemberek génátvitele nagyjából 70 ezer évvel ezelőtt kezdődhetett meg.

„Le volt nyűgözve, szóhoz sem jutott. Nagyon boldog, és hihetetlenül izgatott lett a díj miatt” – mondta Thomas Perlmann, a Nobel-bizottság titkára, aki felhívta Pääbót a hírrel – számolt be róla a CNA.

A világjárvány óta először ismét újságírók körében jelentették be a díjazottat. A legrangosabb tudományos elismerés tízmillió svéd koronás pénzjutalommal jár – ez hozzávetőlegesen 390 millió forintot jelent.