Dollár
419,71 Ft
Euró
419,22 Ft
Font
481,60 Ft
Bitcoin
20,303 $

Őrült fejetlenség az ellenzékben: „B****d meg, Gergő, te hoztad a nyakunkra ezt az embert“

Fotó: MTI/Illyés Tibor
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. május 17. - 13:54

Az ellenzék legalább annyira nem tudta elhitetni magával, mint a külvilággal, hogy összefogtak, mindennek az egyik kiindulópontja pedig egy kiszivárgott felmérés volt. 

De nem akármilyen felmérés: ez ugyanis azt mutatta, hogy a kormánypárt támogatottsága 46 százalékot, miközben az ellenzéké csak 32, a tény, hogy még a baloldali mérések is ezt mutatják, erről pedig más is tud, kiváltotta Márki-Zay Péter haragját. 

Soron kívül Brit külügyminiszter: addig fogjuk támogatni Ukrajnát, amíg meg nem nyeri a háborút

A Telex a Direct36-on keresztül arról ír, hogy rögtön vádaskodásba kezdett: „a Fidesz érdekében dolgozó ellenzékiek“ szivárogtatták ki a felmérést. „Vannak eszközök ahhoz, ha valaki a Fidesz érdekében meg akarja buktatni az ellenzéket belülről”, jegyezte meg, egy kérdésre válaszolva pedig azt sem zárta ki, hogy a pártok vezetői később megpróbálják lecserélni őt egy másik miniszterelnök-jelöltre.

A pártok eléggé nehezen tették túl magukat azon, hogy a „Kapitány“ így áll hozzájuk, még egy olyan mondatot is elengedett, hogy „a halál nem válogat pártszimpátia alapján, és úgy tűnik, a hülyeség sem“. 

A DK egyre több olyan visszajelzést kapott, hogy az ámokfutásával muszáj lesz kezdeni valamit. Gyurcsány a problémát a Signal nevű applikációban létrehozott, ”Elnökök” nevű csoportban tette szóvá, amelynek a pártelnökök mellett Márki-Zay is a tagja volt. A DK egyik politikusa szerint a volt miniszterelnök ide olyan üzenetet írt, hogy „a kapitány légyszíves vezessen, és ne ócsárolja azokat, akiket vezetnie kell”.

Január 3-án aztán elérkezett az a nap, amelyen az címben idézett mondat elhangzott az MSZP Villányi úti irodájában, amikor összeült a hat ellenzéki párt vezetője. A problémákat Karácsony Gergely hozta szóba, mire Gyurcsány Ferenc indulatosan reagált: „Baszd meg, Gergő, te hoztad a nyakunkra ezt az embert, ez a te felelősséged“. 

A viszony ezután tovább hűlt. Párt nappal később a Raddison Blue Béke Hotelben ültek le az elnökök a „Kapitánnyal“, akivel nem tudtak dűlőre jutni, ezért MZP egy ponton felállt, és kisétált a kíséretével együtt, amelyre Jakabnak volt egy csípős mondata: „Így lesznek majd a kormányülések is, hogy fogod magad és elmész?“

Bár komoly félelmek voltak az összefogáson belül, hogy Márki-Zay még aznap bejelenti a visszalépését, ez nem történt meg. Az ellenzék utólag bánta, hogy hagyta, hogy ő legyen a jelölt, a Fidesz pedig köszönte szépen.