Dollár
388,46 Ft
Euró
409,30 Ft
Font
476,98 Ft
Bitcoin
16,971 $

Országszerte kiállnak a tanárokért az oktatás világnapján

Budapest, 2022. március 19. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által szervezett demonstráció résztvevõi az Országház elõtti Kossuth Lajos téren 2022. március 19-én. A demonstrációt megelõzõen, március 16-án határozatlan idejû pedagógussztrájk kezdõdött. MTI/Bruzák Noémi

Bense Róbert

2022. október 5. - 15:16

A diákok a szülőkkel összefogva demonstrálnak a tanárokért, este hídfoglalás és tüntetés lesz Budapesten.

A Tanítanék Mozgalom Facebook-oldala szerint a „polgári engedetlenségben” csak ma 83 intézmény mintegy 947 tanára vesz, illetve vett részt, emellett pedig több ezren csatlakoztak az országos demonstrációkhoz. Mint írják: „Gyermekeink jövője a tét”.

Soron kívül Orbán: akik háborúpártiak, azok mindig újabb szankciókat követelnek

A telex beszámolója szerint korán reggel elkezdődött a sztrájksorozat, Budapest mellett pedig vidéki nagyvárosokban, így többek között Szegeden és Pécsett is munkabeszüntetéssel, valamint élőláncokkal tiltakoznak a tanárok.

Este is folytatódnak a megmozdulások

A pedagógusok követelései között továbbra is a bérrendezés, valamint sztrájkjogok visszaállítása a legfontosabb pontok, ezek mellett a felesleges adminisztráció és az ebből fakadó munkaterhek, illetve a tanárhiány is komoly probléma a hazai oktatásban.

Budapesten délután 5-től a Margit hídra tervez tüntetést a Grund, ahonnan várhatóan az este folyamán a Kossuth térre vonulnak majd át a tüntetők. Az eseményre több ezer embert várnak a szervezők.

Mint a 24.hu beszámolt róla a Kossuth térre tervezett tüntetésen a Tanítanék Mozgalom és a noÁr koncertet rendez a pedagógusokért. Az esemény ingyenes, az adományokból ugyanakkor a „polgári engedetlenségben” részt vevő tanárok kieső bérét pótolnák.