Clouds
21 Budapest
Dollár
344,86 Ft
Euró
371,08 Ft
Font
431,95 Ft
Bitcoin
26,811 $

Az ország leghosszabb zipline pályáját építenék meg a fővárosban

Fotó: Unsplash
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A hírek szerint az ország leghosszabb zipline pályája lenne, bár Európában találni ennél hosszabbakat is.

A Pest Vármegyei Kormányhivatal, a környezetvédelmi hatósági eljárás megindításáról szóló közleménye szerint a ZipLine BDP Kft. egy 1410 méter hosszú átcsúszó (zipline) pályát építene a XII. kerületben található János-hegy, Hunyad-orom és Zugliget térségében. A pálya részben a Libegő infrastruktúrájához kapcsolódna, de a felső és az alsó állomás is a Libegő felől, illetve alsó állomásáról lenne megközelíthető. Továbbá a jegyváltás, eszközök tárolása is erre a meglévő infrastruktúrára épülne.

Soron kívül 5G-tornyokat akart megsemmisíteni egy oltásellenes összeesküvés-elméletet valló nő

De a Pénzcentrum szerint az ismertetőből az is kiderül, hogy az indító állomása a Libegő felső állomása és a János-hegyi Erzsébet-kilátó közötti gyalogos ösvény mellett lenne, s a pálya legnagyobb, 68 méteres magasságát a Zugligeti Niche kemping fölött érné el, míg a Libegőt a felszín felett 25 méterrel keresztezné. De arra is fény derült, hogy a tervezett beruházás összesen 15 113 négyzetméternyi területet érintene.

A Portfolio beszámolója alapján a projekt keretében három, kisebb alapterületű állomást is kialakítanának:

  • A felső állomás az Erzsébet-kilátóhoz vezető lépcsősorról lenne gyalogosan megközelíthető. Az állomás mintegy 9,8 x 7,3 méter alapterületű építményként valósulna meg.
  • A középső állomás a Zugligeti út fölött magasodó Hunyad-rom közelében készülne el és jelzett turistaútról lenne csak megközelíthető. Az állomás tervezett alapterülete: 9,8 x 7,3 méter.
  • A völgy-állomást a Zugligeti Libegő ingatlanán alakítanák ki 9,6 x 8,5 m méter alapterületen.

Mindezek tudatában elmondható, hogy Magyarországon ez lenne a leghosszabb zipline pálya, ám Európában találni ennél hosszabbakat is. Ausztriában például van egy 1600 méter magasról induló, 2500 méter hosszú pálya, amin akár 130 km/órás sebességre is fel lehet gyorsulni, de Szlovéniában és Olaszországban is számos hasonló pálya működik.