Dollár
395,13 Ft
Euró
417,90 Ft
Font
484,78 Ft
Bitcoin
17,190 $

Hatásosnak tűnik az orron át beadagolható koronavírus elleni vakcina

Twenty20
Egészség/Életmód
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Lancaster Egyetem tudósainak hála olyan védőoltás fejlesztésébe kezdtek, amit egyszerűen, orrba adagolva lehet bejuttatni a szervezetbe.

A covid elleni védőoltás minden esetben intramuszkuláris injekcióval adható be, vagyis izomba nyomják az oltóanyagot. A vakcinák eddig hatékonynak bizonyultak, ugyanis megelőzik a súlyos szövődmények kialakulását, és kevesebben kerülnek kórházba, ám sokan azért félnek tőlük, mert irtóznak a tűtől.

Soron kívül Korlátlan internettel lepi meg ügyfeleit a Telekom

Ezt szerették volna orvosolni a Lancasteri Egyetem tudósai, akik a Texasi Biomedikai Kutatóintézet szakembereivel együttműködve orron át beadható oltóanyagot fejlesztettek ki, amelyet hamarosan embereken is tesztelhetnek – olvasható a Napi.hu riportjában.

Muhammad Munir, a Lancaster Egyetem virológusa elmondta, az orrspray-vakcina a Newcastle-betegséget okozó madárvíruson (NDV) alapul, ami az emberre nézve teljesen ártalmatlan. A koronavírus antigénjét építették be az EDV-be, ahol helyettesítő vírusként viselkedik, így az antigénnel találkoznak az immunsejtjek.

Mivel az NDV az emberekre ártalmatlan, a SARS-CoV-2 tükörképét adja, és arra edzi az immunrendszerünket, hogy harcoljon a vírus ellen, ha az egyén ki van téve a SARS-CoV-2 vírusnak.

A preklinikai vizsgálatok során antitesteket termelt a vakcina, ami azt jelenti, hogy immunitást idézett elő, így minden bizonnyal hatékony lehet akkor is, ha közvetlenül bejuttatják az emberi szervezetbe.

Következő lépésben embereken vizsgálnák meg, miként teljesít a védőoltás, azonban mivel a kutatók mögött nem állnak gyógyszeripari cégek, állami forrásból kell megoldaniuk a projekt finanszírozását.