Több száz oroszországi benzinkútjától szabadul meg a Shell

Fotó: Twenty20

Bense Róbert

2022. május 12. - 15:14

A háborúra hivatkozva elkezdték felszámolni érdekeltségeiket.

Azt ugyan már március 8-án bejelentette a Shell, hogy fokozatosan kivonul az oroszországi piacról, eddig azonban viszonylag kevés részletet közöltek ennek folyamatáról. A legújabb hírek szerint viszont máris eladtak 411 kiskereskedelmi benzinkutat és egy kenőanyag-előállító üzemet.

A Shell a Moszkvától 200 kilométerre található Torzsoki járásban található érdekeltségeit adja el a Lukoilnak, a várhatóan még az idén lezáruló megállapodás pénzügyi feltételeiről ugyanakkor még nem közöltek részleteket.

A megállapodás értelmében a Shell Neftnél jelenleg foglalkoztatott több mint 350 ember átkerül az üzletág új tulajdonosához” – nyilatkozta Huibert Vigeveno, a Shell feldolgozásért és kereskedelemért felelős igazgatója.

A vállalat korábbi közleménye szerint az oroszországi kivonulás akár 5 milliárd dollárjába is kerülhet a Shellnek – számolt be róla a CNN.

A döntés értelmében a Shell fokozatosan felmondja az orosz nyersolajvásárlással kapcsolatos megállapodásait, és befejezi összes üzleti és kereskedelmi tevékenységét Oroszországban.