Oroszországban tombol a delta variáns, megdőlt a halálozási negatív rekord

Fotó: CDC
not image

Borbély Fanni

2021. június 29. - 14:58

Legalább 652 koronavírussal fertőzött ember halt meg Oroszországban a legutóbbi 24 órás regisztrációs időszakban – jelentették be kedd reggel kormányzati tisztviselők. Ez az ország leghalálosabb napja a járvány kezdete óta.

Az ország koronavírus operatív központja a fertőzésre vonatkozó pozitív tesztek számának meredek emelkedése közepette jelentette a komor mérföldkövet az elmúlt két hétben. Tavaly március óta összesen több mint 134 500 ember halt meg a vírusban.

A legtöbb napi halálesetet Moszkvában regisztrálták, ahol 121 halálos áldozatot követelt a vírus. A főváros folyamatosan a járványkitörések fókuszpontja, és mind a fertőzések jelenlegi, mind a halálesetek összesített számát tekintve az élen áll. Oroszország második városa, Szentpétervár azonban szintén 119 halálos áldozatot regisztrált, ami arra utal, hogy a helyzet ott is romlik.

A diagnosztizált megbetegedések száma június elején kezdett gyorsan emelkedni, miután korábban a decemberi rekordmagas értékről visszaesett, és több hónapig 9000 alatt állt. A múlt héten Szergej Szobjanyin, Moszkva polgármestere nyilvánosságra hozta, hogy a városbeli megbetegedések mintegy 90 százalékát a fertőző új delta variáns okozta.

A koronavírus mutációját okolják a fertőzések újbóli megjelenéséért az Egyesült Államokban és Európa nagy részén is. Szobjanyin szerint a helyzet “gyorsan romlik”, és az esetek hirtelen emelkedése “meglehetősen váratlan”, tekintve a lakosság korábban becsült immunitási szintjét. Oroszországban többször is kihívásként említették a vakcinák alacsony elterjedtségi szintjét számos más európai országhoz képest, és a felmérések szerint sokan szkeptikusak az oltással kapcsolatban.

Az RT azt írja, hogy az elmúlt napokban azonban sorban állásról számoltak be, és legalább két városban elfogytak az oltások, miután szigorú új intézkedéseket vezettek be a koronavírus terjedésének megfékezésére és a beoltottak számának növelésére.

Moszkva azt követelte, hogy az olyan ágazatokban működő vállalatok, mint a vendéglátás, a közlekedés és a szabadidős tevékenységek, biztosítsák, hogy dolgozóik 60 százaléka be van oltva, különben súlyos bírságra számíthatnak. A tisztviselők megerősítették, hogy a főnökök fizetés nélkül felfüggeszthetik az alkalmazottakat a kvóták teljesítése érdekében. Hasonló szabályokat vezettek be máshol is, többek között Szentpéterváron.

Hétfőtől az orosz fővárosban is előírják a lakosoknak, hogy a bárokba, kávézókba, kocsmákba, étkezdékbe és más nyilvános helyekre való belépéskor QR-kódot kell bemutatniuk. Korlátlan belépésre csak azok jogosultak, akik igazolták védőoltásukat, vagy akiket az elmúlt hat hónapban hivatalosan koronavírusosnak nyilvánítottak, míg másoknak, akik beltérbe szeretnének bejutni, negatív PCR-tesztet kell bemutatniuk az előző három napból.

Tatjana Moszkalkova, Oroszország emberi jogi biztosa tiltakozott a lépés ellen, “tisztességtelen játéknak” nevezve azt. Azt mondta, hogy “a mechanizmusok, amelyekkel ezt végrehajtják, tömegpszichózist keltenek, és az emberek félnek a kényszerítéstől”. A múlt héten közzétett két új közvélemény-kutatás szerint azonban a megkérdezett oroszok csaknem fele támogatja az új moszkvai intézkedéseket, a kutatók által megkérdezettek 61 százaléka pedig tervezi, hogy a közeljövőben beoltatja magát.