18+

A megtekinteni kívánt tartalom csak felnőtteknek ajánlott.

Elmúltál már 18 éves?

Dollár
423,92 Ft
Euró
412,75 Ft
Font
461,42 Ft
Bitcoin
19,511 $

Oroszország elbocsátja a börtönök tisztviselőit és vizsgálja a “rendszerszintű” visszaélésekről szóló jelentéseket

Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij
not image

Borbély Fanni

2021. október 8. - 10:07

Az orosz hatóságok a héten elbocsátottak öt magas rangú börtöntisztviselőt, és egy sor büntetőjogi vizsgálatot indítottak, miután egy jogvédő csoport tanúvallomásokat és felvételeket tett közzé, amelyeken az ország börtöneiben elkövetett nemi erőszak és kínzások összehangoltnak minősülnek.

A hatóságok a héten vizsgálatot indítottak egy Szaratov központi városában történt eset ügyében, miután a Gulagu.net kínzásellenes projekt által közzétett videón látható, amint egy meztelen férfit egy bottal erőszakolnak meg egy börtönkórházban.

Soron kívül ENSZ-képviselő: „a nyugati nemzetek országunk feldarabolására törekszenek”

A videó, amely miatt szerdán öt börtönőr elbocsátását kezdeményezték, része volt annak a több mint 1000 fájlból álló anyagnak, amely különböző kínzások eseteit mutatja be országszerte a börtönökben. A Gulagu.net a Mongólia melletti Angarskban található 15. számú büntetőtelepen uralkodó helyzetre is fényt derített, amelyet a 2020. áprilisi börtönlázadás óta erőszak sújt, amely azután robbant ki, hogy egy őr megvert egy rabot.

Az AFP értesülései szerint az ezt követő hónapokban az angarski börtönőrök állítólag brutális megtorló kampányba kezdtek a lázadásért, a rabokat egymás ellen fordították, hogy verésekkel és szexuális erőszakkal csikarjanak ki vallomásokat.

“Bevallottam, hogy az angarski börtönlázadás során két kamerát is összetörtem. Azonnal elmondtam a személyzetnek. Mindent láttak, soha nem próbáltam eltitkolni. De azért a két kameráért megerőszakoltak és megvertek. Az egészségem súlyosan károsodott, még mindig lábadozom”

– mondta egy volt rab a számos nyilvánosságra hozott vallomás egyikében.

Vlagyimir Osecskin, a Gulagu.net alapítója szerint a visszaélések széles körben elterjedtek, Oroszország-szerte több börtönben is megtörténnek.

“A kínzások rendszere működött és működik ma is. Ők (a hatóságok) félnek nyilvánosan beismerni az igazságot, és az igazság szörnyű, mert az igazság az, hogy a különleges szolgálataik tömegesen kínoznak embereket”

– mondta.

A felvételek nyugtalanító és nyilvánvalóan rendszerszintű jellege felkeltette a Kreml figyelmét, amely kedden azt mondta, hogy komoly vizsgálatra adnak okot a felvételek, ha azok hitelesek. A Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSIN) közölte, hogy elbocsátott öt magas rangú börtöntisztviselőt, köztük annak a börtönnek az igazgatóját, ahol a visszaélések történtek, valamint a regionális börtönszolgálat vezetőjét.