Elszakadt és kigyulladt egy gázvezeték Oroszországban (videó)

Fotó: Twitter/UA Open For Business
not image

Nagy Noel

2021. július 29. - 17:11

Az orosz állami földgáz-monopóliumot élvező Gazprom közleménye szerint elszakadt és kigyulladt egy törzsvezeték Perm régióban, mintegy 1400 kilométerre keletre Moszkvától.

Mint a Szabad Európa Rádió angol nyelvű hírportálja is beszámolt róla, a még hétfőn történt incidensnek szerencsére nem volt sérültje és a gázellátás sem zavarodott meg jelentősen.

A Gazprom közleménye szerint az Urengoy-Center 2-es nevezetű földgázvezetékük szakadt el egy ponton, majd ki is gyulladt a Sylva-folyó közelében, 1400 kilométerre Moszkvától.

A közlemény szerint sikerült gyorsan megoldani, hogy az ügyfeleket párhuzamos vezetékekről lássák el, így nem okozott sehol sem kimaradást a vezeték sérülése.

Rövid időn belül azonban ez már harmadik gázvezeték-szakadás, amely a Gazpromhoz tartozó Urengoy projekthez köthető, legutóbb júniusban történt ehhez hasonló eset.

Akkor azonban a helyzet súlyosabb volt, ugyanis a tatárföldi Urengoy-Center 1 vezeték sérült akkor meg, amelynek következtében nagy mennyiségű metángáz szivárgott a levegőbe.

Hasonló metánszivárgás történt május 24-én is, amikor a Baskíriában található Urengoy-Petrovszk vezeték felújítását végezték.