Dollár
425,30 Ft
Euró
421,75 Ft
Font
482,11 Ft
Bitcoin
20,229 $

Jelentés: Oroszország nem akar új vasfüggönyt

Fotó: Vlagyimir Putyin orosz elnök (b2), Szergej Sojgu védelmi miniszter (b) és Nyikolaj Jevmenov, az orosz haditengerészet főparancsnoka (b3) az orosz haditengerészet napjának alkalmából tartott szentpétervári flottadíszszemlén 2022. július 31-én. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Alekszej Danicsev
not image

Hujber Dávid

2022. augusztus 20. - 08:26

Egy vezető diplomata azt mondja, Oroszországnak nem szerepel a tervei között, hogy egy új vasfüggönyt húzzon fel.

A magyarok közül is sokan élnek még, akiknek van némi tapasztalata arról, mit is jelentett évtizedekkel ezelőtt a vasfüggöny. Az elmúlt hónapokban többször lehetett arról hallani, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a kialakult helyzet miatt újraépítené az egykori Szovjetuniót.

Soron kívül Gyermeknapköziben lövöldöztek, legalább 30 ember meghalt Thaiföldön 

Ennek egyik része lenne a vasfüggöny visszahozása, ugyanakkor ebben többen kételkednek. Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes a pénteken adott nyilatkozatában hangsúlyozta, nincs szó hasonlóról.

„Semmiképpen sem szeretnénk egy új vasfüggönyt.” – emelte ki a TASZSZ hasábjain a vezető orosz tisztviselő. Hozzátette, szerinte pontosan azok teszik ezt, akik még mindig nem tudnak mást elképzelni, mint a neoliberális gondolkodás ideológiáját, mint az egyetlen lehetséges opciót az egész világ számára.

„Tagadják a világ többi részét, kivéve azokat a szegmenseket és elemeket, melyek az ő szabályaik szerint élnek.” – emelte ki az orosz diplomata a Rossiya-1 TV csatorna adásában. Azok, akik azt gondolják, hogy Oroszország a szankciók hatására térdre fog borulni, valószínűleg tévednek.

Rjabkov azt mondta, Oroszország egy önellátó ország, és képes lesz megoldást találni ezekre a problémákra. „Ha valaki azt gondolja, kiváltság lesz az Orosz Föderáción kívüli nyugati irányba utazni, akkor engedjen csak ennek az illúziónak.”

„Úgy gondolom, a népünk egész jól boldogul ilyen kiváltságok, az ilyen címkék nélkül is, amik bizonyos területek meglátogatásának jogához köthetőek.” Oroszország tehát továbbra sem fogja tiltani azt, hogy az orosz állampolgárok Nyugatra utazzanak, ugyanakkor egyre több ország tagadhatja meg a betauzásukat az ukrajnai háború miatt.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.